Це той огляд, до якого я довго підбирала назву. Бачте, якщо вікова позначка на книжці «8+», то і не доля використати щось на кшталт: «Феномен генія або вроджена «хитродупість» Стіва Джобса», «Хитродупий ентузіаст-революціонер», «Хитродупий повелитель хитродупих»… Перелік можна б було продовжити, але утримаюся, бо вже і так заробила на горіхи. Це на мене так подіяла книга «Мудакам тут не місце», де згадувався і Джобс. Там він став виключенням із списку «сертифікованих мудаків», бо саме мудакуватість допомогла йому перевернути світ до гори дриґом.

Поговоримо про книгу, яка називається «Стів Джобс» із серії «Видатні особистості. Бібліографічні нариси для дітей». Тут я наздоганяю Настуню, яке вже почала добірку оглядів із цієї серії.

Чи важко її «проковтнути» дітям? Думаю, вони впораються. Ще б пак! Хіба не цікаво дізнатися історію про дядечка, який перш ніж стати світовим відкриттям, підкладав у школі вибухівку на стілець учительки (вона вижила), виготовляв та продавав зі своїм другом незаконні, але сенсаційні «сині коробочки» (без них не було б Apple), здавав пляшки, щоб прогодуватися у коледжі, подався на півроку до Індії, щоб поринути у дзен-буддизм, відлякував на серйозних засіданнях інших дядечок своїм неприйнятним запахом (мився лише раз на тиждень, бо вегетаріанство мало очищати його кожного дня), зводив із розуму всю команду Apple. Але саме завдяки Джобсу світ дізнався, що таке Apple I, Apple II, Apple III, Lisa, Macintosh, Pixar, Apple Store, iMac, iPad, iPhone, iTunes.

«Лише шаленці, котрі вважають, що здатні змінити світ, зрештою його і змінюють»

 Стів Джобс

Співзасновник корпорації Apple Inc., тямущий піарник та маркетолог із блискучою інтуїцією, параноїк-перфекціоніст, що умовляв найкращих серед найкращих стати частиною його команди, а потім безжально доводив їх до божевілля через власні переконання. А результат того коштував, як виявлялося пізніше.

«Зоставайтеся голодними, зоставайтеся шаленими»

 Стів Джобс

Писати для дітей про видатних особистостей – річ важка. Марія Сердюк створила, безумовно, цікаву, насичену біографічними фактами історію про Джобса. І найголовніше, підтвердила написане в анотації до серії, де переконливо говориться і про незвичайну форму оповіді, і не нудне, а навпаки захопливе прочитання книги.

Мою цікавість ця книга задовольнила. Блукала я не тільки її змістом. Назви розділів, епіграфи до них (цитати Джобса), малюнки – умотивовано підібрані та неабияк розігрівають уяву.

Багатенько влучних жартів від авторки, зрозумілі формулювання без строкатої лексики, а ще дати і цифри. Саме так, дати і цифри. На них, повірте, вам захочеться звертати увагу і навіть запам’ятовувати.

«Помер без болю та страждань: у нього просто зупинилося серце. А останніми його словами були: „Оце так!”, „Оце так!”, „Оце так!”. І ця фраза якнайкраще характеризує самого Джобса. Адже все, що він створив у своєму житті, завжди зустрічалося схвильованими вигуками: „Оце так!”».

Документальний фільм від CNN Films про Стіва Джобса та народження Apple:

А ще художній фільм «Джобс: Імперія спокуси» 2013 року

Це, думаю, непогане доповнення до книженції smiley