Що за книга? Роман Софії Андрухович «Фелікс Австрія»

Нагороди має? Так, це книга року за версією BBC у 2014 році.

Час і місце подій роману. XIX – початок XX століття, містечко Станіславів у старій Австрії.

Чому Фелікс? І чому Австрія? Феліксом звали хлопчика з гіпереластичними суглобами, що втік з трупи відомого фокусника. Його знайшли у майстерні молодого скульптора надгробків Петра Сколика. Відтоді хлопчина почав жити у бездітній родині Сколиків. А «Фелікс» – це назва гуртожитку у Кракові, у якому жила і писала цей роман авторка. Її батько Юрій Андрухович, довідавшись про це, запропонував так книгу і назвати. Австрія ж – виплила з частинки девізу Австро-Угорщини: «Bella gerant alii, tu felix Austria, nube». Отакий драматичний завиток вийшов.

Коротенька оповідка про роман у семи реченнях. Стефа – служниця-сирота, Аделя – теж сирота, але заможна. Стефа служить Аделі та її чоловіку Петру, прислужує з любов’ю та відданістю, молодого подружжя залишати не хоче, заміж ні за кого не йде, переконана – Аделя сама господарство не потягне, бо безрука і немічна. А ще Стефа наче обіцяла батькові Аделі,  коли той помирав, що ніколи не покине його донечки, адже вони зі Стефою, виховані разом змалечку, «як два дерева, які сплелися стовбурами». Живуть вони собі отак утрьох, Стефа нянчиться з Аделею, виносить її нічний горщик, їздить з подружжям на курорти, що Петра відверто дратує. І от з’являється у їхньому житті хлопчина Фелікс – дивакуватий, мовчазний і супергнучкий, пролізає у кожну шпарину, вивертаючи кінцівки у різні боки. А ще Стефа розуміє, що безтями закохана у жонатого священника. Далі – їдка підозра, підлі звинувачення у зраді, істерія, пропозиція мандрівки за океан, пожежа і дощ із вкрадених коштовностей.

Хто з персонажів безмежно дратує? Головні героїні. Стефа через те, що недочула передсмертні слова батька Аделі, зрозуміла їх так, як їй хотілося. Через це згубила життя і собі, і ровесниці. А та прийняла ласку Стефи. Бо ж мати рабиню, яка із задоволенням ледь тобі сраку не підтирає, – це ж ошелешена мрія чи не кожної панянки. Аделя іноді вибухає від гніву до Стефи, бо та, о гнида, так часто порушує її особистий простір. Але головний біль панянки втамовує лише Стефа, втираючи в її золотисті скроні запашні масла. Фе.

Кого найбільше шкода? Та власне Петра. Перше – він єдиний, хто заробляє у домі. Друге – дім той будує своїми руками. Третє – дім спалахує вогнем через те, що Стефа, блін, не змогла утримати від передозування емоцій, лампу в руках. Четверте – він попереджав дружину, що то така собі ідея жити зі служницею, що ледь не ночує з ними в одному ліжку, терпів і намагався зрозуміти ту дивну приязнь між дівчатами, яка шкодить усім.

Кінець втішний? До Стефи нарешті дійшло, що батько Аделі говорив зовсім протилежні речі перед смертю. Варто було негайно покинути «сестрицю» й жити своїм життям. Стефця допетрала це в кімнаті, яку швидко огортало вогнище. На її руках лежала непритомна Аделя. Ілюзії продовжували танути.

Є екранізація? Є, називається фільм «Вільна», виходить в український прокат з 16 січня. А поки гляньте на офіційний трейлер та кліп на саундтрек.