Щоб стати ним, треба мати три головних якості. Терплячість, уважність до деталей і внутрішню пристрасть. То хто ж ця людина? Ф-о-т-о-г-р-а-ф. Ще раз: фотограф. Людина, яка фіксує мить.

Як поєднуються дві сутності – бібліотекара і фотографа? Просто ж. І реально. Знаємо таких людей особисто. А ще навчали цьому колег і колежанок на тренінгу з фотодзену.

Почали з основ – режимів фотозйомки. Якщо з автоматичним усе і так зрозуміло, то от з мануальним, тобто ручним, не так легко. Його використовувати непрофесіоналу важко і навіть не завжди бажано. Але тренуватися доведеться. Багато. І краще за будь-якої слушної нагоди.

Базові регулятори. Їх треба запам’ятати три.

  1. ISO – визначає ступінь чутливості матриці до світла. Чим вище освітлення, тим менше виставляємо ISO.
  2. Витримка – проміжок часу, протягом якого експонується світло.
  3. Діафрагма – листки в об’єктиві. «Малюнок» bokeh (розмитість заднього плану) залежить від кількості листків. Від того, наскільки закрита/відкрита діафрагма залежить depth of field (DOF), або глибина чітко зображуваного простору (скор. ГЧЗП). І, звісно, впливає кількість світла, що потрапляє до матриці.

За словами тренерів, для зйомки початківцю достатньо регулювати будь-які два пункти в ручному режимі. А ще не забувати про сітку на екрані – вона допоможе гармонійно побудувати композицію.

Згадали й про формати фото. JPG – базовий формат та RAW – формат необроблених даних.

А що ж робити тим, хто фотографує на телефон? Продовжувати. І встановити безкоштовні мобільні застосунки для поліпшення фото – Adobe Lightroom Mobile, VSCO чи Snapseed.

Крім того, поділилися лайфгаками з використання розсіювачів. Матові кульки, коробочки, папір – підходить усе, нейтрального білого/прозорого кольору.

Прес-центр Good library