У вересні почала діяти мережа Code Club Луганщина. Це спільнота, яка об’єднує клуби програмування для дітей по всій області. 

Ініціатори мережі на Луганщині – проєкт Code Club UA та Good library.

Сode Club UA  – це всеукраїнська мережа безкоштовних факультативних волонтерських клубів програмування для дітей 8 – 13 років. Такі клуби вже функціонують у 32 країнах світу під всесвітньовідомим брендом Code Club.

Місія – дати можливість кожній дитині в Україні навчитися кодувати та створювати комп’ютерні програми.

Code Club На Луганщині запрошує школи, бібліотеки, будинки творчості, хаби приєднатися до загальної всеукраїнської та всесвітньої мережі. У межах проєкту тренери-волонтери безкоштовно навчають дітей писати програми, досліджують разом з ними теми віртуально реальності, робототехніки, 3D-моделювання, створюють комп’ютерні ігри, мультфільми та вебсайти.

Працює клуб після школи або ж вихідними днями. Заняття проводяться один раз на тиждень, тривають одну годину і є абсолютно безкоштовними.

Програми навчання надає Code Club UA. Усі матеріали здебільшого в ігровій формі та стосуються мов програмування Scratch, Python, HTML, CSS. Але тренери можуть користуватися і власними програмами. Головна умова – творчий підхід та відповідальність. Наприкінці кожного курсу учні отримують сертифікати.

«Сертифікат і, найголовніше, знання, які наші дітки отримують по закінченню курсу в будь-якому випадку знадобляться учням у майбутньому. Адже навички програмування наразі використовується в будь-якій сфері нашого життя. Ну і звичайно це корисне дозвілля також, бо це ж гурток і к нам приходять дітки, які дійсно цікавляться кодуванням», – говорить керівник всеукраїнського проєкту Code Club UA Максим Макаров.

Координатор Code Club UA у Луганській області – Юлія Дубова, редакторка  та модераторка Code Club у Луганській обласній універсальній науковій бібліотеці. Як розказує Юлія, заняття у клубах – це зовсім не уроки з інформатики і не доповнення до шкільної програми. «Це, найперше, розваги і відпочинок, час, коли можна надихнутися на створення свого проєкту, запропонувати ідею, поспілкуватися із однолітками, і досвідченими програмістами, попрацювати в команді, випробувати себе у зустрічах різних IT-форматів. Так, 90% – це розваги», – говорить координаторка.

Сьогодні клуб програмування вже другий рік працює у м. Старобільськ в обласній бібліотеці. Діти кожного заняття створюють власні проєкти, беруть участь у хакатонах та IT-мітапах.

Аби приєднатися до мережі клубів, варто написати на електронну пошту «Code Club Луганщина» codeluganshina@gmail.com  або ж зателефонувати за номером +38 066 818 70 43 (Юлія).

Відповіді на те, про що найчастіше питають про Code Club: http://bit.ly/2lZ72tC

Прес-центр Луганської ОУНБ