Пан Володимир Беспалий, старобільський капелан, помітно хвилюється. Часто поправляє свій потрясний підрясник. Скоро розпочнеться зустріч. За мить приїжджає протоієрей В’ячеслав Кізілов, старший військовий капелан Тернопільської області. З ним інші капелани та військові. Іще за мить – книги заполонили стіл. Пан В’ячеслав готовий розповідати про мету приїзду.

Якщо дуже-дуже коротко, то йшлося про книгу «Капелани». Її упорядкував сам В’ячеслав Кізілов. Капелан розповів, що книга – це результат досить ретельного опрацювання високих історичних хмарочосів. Тут і минуле, і майбутнє: історія капеланства, його роль сьогодні, коли на сході йде війна. «Мета – це зібрати весь той історичний матеріал, який забувся у стопках, зробити його єдиним, упорядкованим. Показати священників різними, із живими спогадами», – говорить пан В’ячеслав.

Особливо присутніх зачепили інтерв’ю священників, уміщені в книзі. Це десятки історій, пережитих не лише військовими капеланами, але й самими бійцями.

Священники розказали про те, як військовим важко «повернутися у суспільство» після перебування на фронті. Про затяжні періоди депресії, зруйновані сім’ї, циклічні випробування – незлічена кількість перешкод до того, щоб просто жити. «Хотілося показати, що ми всі в суспільстві різні, маємо різні професії, але пішли захищати свою країну всі. Ми завжди є частиною суспільства, і ми маємо в нього повернутися. Ми варті того, щоб жити, а не існувати», – резюмував думку упорядник.

«Військові капелани – це ті, хто навчився слухати» – ще одна провідна ідея книги. «Не важливо, якого ти віросповідання – чи то православний, чи то греко-католик – головне, що ми об’єднані однією метою». Слухати, підтримувати, пам’ятати, увіковічувати – за час зустрічі капелани часто вживають ці слова, розповідаючи історії, що вчать бути людиною.

Усі гості отримали книгу в подарунок. Бібліотекарі теж щасливі, бо ж зазвичай книгу автори дарують в єдиному екземплярі для всієї бібліотеки. А тут книгу отримав чи не кожен працівник.

В’ячеслав Кізілов анонсував – ця робота не остання. «Що буде далі – лише в наших руках», – додав капелан.

Прес-центр Good library