Що і хто?

«Лаґом», Лола А. Екерстрьом.

Жанр

Публіцистика, яка межує з нон-фікшином.

Зміст

Лаґом – шведська філософія, ба навіть більше – ментальність. Саме слово «лаґом» досить неоднозначно трактується. Його можна пояснити як поміркованість, доречність, потрібна кількість, рівновага, золота середина, адекватність… Але якщо конкретизувати, то воно означає прагнення до ідеальної рівноваги у житті.

Шведська стриманість, що комусь може здатися холодною апатичністю;толерантність і ґендерна рівність; сміх і сльози досхочу;якісна їжа, помірно гаряча чи помірно солона; утримання від надмірності в усьому; шведський стіл; повага до особистого простору; прямолінійність у спілкуванні – це і є лаґом. Звісно, цими пунктами він не обмежується.

Шведи дуже «природні» люди. На їхню думку, людина, крім того, що має поважати й любити природу, може вільно обговорювати теми сексу та функцій тіла. Усе ж природно. І це нормально. Але ніколи не зачіпайте розмов про особистий прибуток, імміграцію чи інтеграцію. Такі теми можуть спровокувати непорозуміння. А мета лаґому – уникати конфлікту/дискусії.

Шведські жінки люблять декоративну косметику. Але їхній макіяж знову ж таки не яскравий і не агресивний. Бо краса – це стриманість.

А ще шведи мають прекрасне правило: викидати одяг, який не носили впродовж року. Адже якщо не вдяг жодного разу за 12 місяців – не вдягнеш і протягом наступних 12.

Щодо одягу окрема тріада: секондгенд – якість – багатофункціональність. Країна просто поцяткована секондгендами. Чому? У них – найкращі і найякісніші речі. Шведи піклуються про раціональне використанні ресурсів і знаються на вторинній переробці. Отож, гоу за модою багаторазового використання!

Шведи знаються на дизайні інтер’єру. Він мінімалістичний і функціональний. Не викаблучуються, а отже, менше говорять і більше роблять. І завжди піклуватися про довкілля і проводять час на свіжому повітрі. Але найголовніше – кайфують від життя, простоти, гармонії із собою і світом. Тому-то шведи на 10 місці серед країн у рейтингу щастя.

Між іншим

Шведи полюбляють робити перерви між роботою. Зазвичай вони проводять їх за чашечкою чаю/кави з випічкою. Цей ритуал вони називають фіка. Головне під час цього дійства насолоджуватися смаколиками і приємною розмовою, яка не зачіпає робочі моменти. А все задля того, щоб налагодити контакт із колегами та перепочити. Непогано, чи не так?

Автор

Лола А. Екерстрьом – програмістка, консультантка, а тепер і письменниця. Через безмежну любов до подорожей вирішила писати книги, фотографувати те досліджувати інші культури.

Для кого ця книга?

Для всіх, хто любить подорожі, нові враження, шукає натхнення і гармонії. Мені, власне, допомогло. На мій подив, я й сама виявляється «сповідую» лаґом. Того і вам бажаю.

Навіщо?

Читати і знати, аби стати краще. Чому б не позичити корисного і собі?

Цитати

«Менше – це більше». Життєве кредо лаґому.

Подібне, але інше

«Маленька книга хюґе» та «Маленька книга люке» Міка Вікінга. Розкажуть про данське щастя затишку і комфорту.