У жовтні бібліотекарі Луганщини брали участь в обласній бібліотечній школі під назвою БіблІнетTechnology. Школу організували методисти Good library. Це була друга серія занять, які розпочалися ще навесні цього року. Після літніх домашніх завдань бібліотекарі приїхали до Старобільська, до Луганської ОУНБ, на другу частину занять за темою «Make-up медійного обличчя».

Учасниками стали, передусім, працівники Інтернет-центрів, яких об’єднали в три групи. До Школи долучилися бібліотечні фахівці Новопсковського району, Сватового, Сіверськодонецька, Біловодського району, Новоайдару, Марківки, Лисичанська, Попасного, Кремінної, Станиці Луганської, Рубіжного, Білокуракинського району, Старобільська.

Спочатку методисти Good library проаналізували типові помилки бібліотечних сторінок у Фейсбуці та порадили, як покращити їхню інформаційну наповненість. Також підбили підсумки конкурсу на найкращу FB-сторінку бібліотеки «Facebook ефект: життя чи виживання». Експерти конкурсу – SMM-менеджер Денис Черв’як і дизайнер Titus Groan – так і не визначилися з переможцем, пояснивши це тим, що жодна з наданих конкурсних сторінок не відповідала встановленим вимогам.

Зачепили і тему авторського права. Бібліотекарів перевірили на чесність, запропонувавши тест «Чи я плагіював?». За його результатами, більшість опитаних вдавалися до плагіату. Тренерка  Школи Ольга Вільчинська також розповіла про види авторського права та адміністративні покарання за його порушення в межах закону.

Заключну частину Школи назвали «Сепульки в Сепулькарії, або Народження інформації з нічого». На нашу думку, така назва пов’язана зі своєрідним мовленнєвим прийомом, зафіксованим у творі Станіслава Лема «Із зоряних щоденників Ійона Тихого». Сепульки – це синонім до слова симулякр, того, що не існує. Бібліотекарі кажуть, це найкраща аналогія до слова «фейк». Про кібербезпеку, інформаційні війни, лінгвістичні особливості фейків, безпечне користування ґаджетами розповіли тренери Good library Анастасія Літашова і Юлія Дубова.

Самі учасники Школи теж долучилися до підготовки. Охочі працівники Інтернет-центрів розповідали про хмарні сервіси та особливості їх використання бібліотекарями.

Як зауважує Світлана Моісєєва, директор та тренер Good library, мета обласної школи – навчити працівників бібліотечних інтернет-центрів свідомо та якісно користуватися новітніми технологіями та впевнено обслуговувати користувачів за допомогою цифрових технологій. Також така Школа IT-грамотності для бібліотекарів працює за планом обласного управління культури Луганської ОДА, що передбачає регулярне навчання.

Наприкінці всі, хто пройшов повний курс Школи та виконав усі домашні завдання, отримали сертифікати.