6 жовтня юні програмісти з різних куточків Старобільського району стали учасниками IT Weekend Єдності. Подія відбулася в нашій Good library. IT Weekend Єдності  – це серія активностей для молодих програмістів, яку ініціювало Луганське обласне відділення Української бібліотечної асоціації до Європейського тижня коду. Оскільки в бібліотеці сім місяців працює клуб програмування Code Club для дітей 8 – 13 років, то ми вирішили розширити тему навколо інформаційних технологій та привернути більше молоді до цифрового світу. Подію підтримала європейська ініціатива Meet and Code, що впроваджується в Україні Ресурсним центром ГУРТ за фінансування SAP. 

Протягом дня учасники різного віку долучалися до різних творчих майданчиків. На студії «Думай як дизайнер» діти змагалися у конкурсі на найкращий логотип усієї події. Три найкращих логотипи обирав професійний дизайнер. А вже народним голосуванням визначався переможець. Логотип IT-Weekend Єдності уже згодом надрукується на 3D принтері у Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка. Із самого університету до події приєднався студент-програміст Віталій Скиртач. Він розказував про особливості 3D друку та показував вироби, роздруковані на 3D принтері. Крім того, діти «оживляли» розмальовки за допомогою спеціального додатку Quiver. 

Мозковий штурм учасників відбувся на хакатоні – майданчику, де діти спільно генерували ідеї. На цьому етапі програмісти працювали в командах, знаходили та представляли рішення до пропонованих проблем, практикувалися в дизайн-мисленні. Пан Віталій розповідав про мову програмування Python, вчив дітей її основам. Також під модеруванням Сергія Марченка, тренера Code Club, учасники IT Weekend моделювали на ватмані свої плани на майбутнє, створювали проекти у візуальній програмі Scratch, міркували про інновації, які змінять світ. 

12-річний Богдан Герасименко ділиться, що найбільше сподобалася тема про Python. Хлопець хоче стати програмістом і з радістю ділиться планами: «Десь роки три тому я вирішив стати програмістом, окрім того, у майбутньому хотів би створити офіційний клуб програмістів». Євген Колесников уперше відвідав подібний захід. Йому 15 років і він уже має досвід створення програм. «Зазвичай я люблю працювати сам, але сьогоднішня командна вправа мене підбадьорила. Напевне, якби я ще відвідав щось пов'язане із програмуванням, то це було б подібне до IT Weekend. Мені було цікаво працювати з різними віковими категоріями»,  – говорить Євген. 

Також нас цікавила думка нашого нового друга Віталія Скиртача, який відразу відгукнувся на прохання приєднатися до події. «Скажу відверто, це мій перший досвід модерування такого заходу, я просто вражений. Про подібне у мої роки навіть і мріяти не доводилося»,  – ці слова, направду, надихають smiley. Також Віталій додає, що подібні заходи підвищують IT-розум кожного, хто їх відвідує, і дають промінчик надії на розвиток цієї галузі у нашій країні. І те, що відбувалося впродовж IT Weekend Єдності, говорить Віталій, на сто відсотків стало закладенням фундаменту в освіту дітей, їх можливість розвиватися та комунікувати із однолітками, як результат, для маленького містечка це поштовх уперед.

Прес-центр Good library