Унаслідок воєнного конфлікту на території Луганської області, частина бібліотек регіону залишається на окупованій території та не має можливості працювати за законодавством України. Незважаючи на складну ситуацію на території області, що склалася у зв’язку з проведенням АТО, у 2016 году публічні бібліотеки регіону продовжували надавати громадам сучасні сервіси, впроваджувати інноваційні форми роботи та підтримувати соціальні й культурні ініціативи.

На контрольованій державою території повноцінно функціонують 300 публічних бібліотек системи Міністерства культури, з них –  270 (зокрема 208 сільських) об’єднано в 13 централізованих бібліотечних систем, та 29 бібліотек (з них 19 сільських бібліотек) діють в умовах децентралізації. Головна бібліотека регіону Луганська ОУНБ ім. Горького переміщена на контрольовану державою територію області та діє в м. Старобільськ.  73 публічні бібліотеки регіону під'єднані до мережі Інтернет, у 52-х організовано WI-FI зони. 10 бібліотек мають свої власні веб-сайти, 117 бібліотек підтримують власні блоги та представництва в соціальних мережах.

У цілому, за 2016 рік бібліотеки регіону обслужили 6,5 млн. відвідувачів, провели 185 тис. культурно-освітніх заходів (з них 5 тис. виїзних за межами бібліотек).

Продовжують свою роботу наукові бібліотеки евакуйованих з окупованої території навчальних закладів:

Наукова бібліотека ЛНУ ім.Тараса Шевченка (м. Старобільськ)
Наукова бібліотека СНУ ім.Володимира Даля (м. Сєвєродонецьк)
Наукова бібліотека ДонДТУ (м. Лисичанськ)
Бібліотека Луганського державного коледжу культури і мистецтв (м. Кремінна).

2016 рік став роком відновлення повноцінної методичної роботи з боку головної бібліотеки області та розвитком сучасних інноваційних форм роботи в публічних бібліотеках регіону. Було проведено 9 обласних семінарів, практикумів та нарад для бібліотечних фахівців районних бібліотек області, 23 тренінги (зокрема 6 у формі вебінарів) для бібліотекарів та користувачів. Спеціалісти Луганської ОУНБ здійснили 9 виїздів в райони області з метою надання консультацій на місцях.

Питання, що були в центрі уваги бібліотекарів Луганщини: