Пам’ятаєте сцену з першої частини «Сам удома», коли грабіжники Гаррі та Марвін проїжджають порожньою вулицею у пошуках будинків? Грабіжники детально розглядають оселі, які можна пограбувати, та обговорюють нюанси охоронної системи.

Ця сцена для звичайного глядача є епізодом початку розвитку дії, але для професійного агента ЦРУ у ній надто багато сенсу та правди. «Пф-ф-ф, не вигадуй» − сказала б моя бабуня і махнула рукою (вона так частенько робить, коли програє у батлі аргументів зі мною). Для неї та кожного, хто думає подібним чином, є контраргумент – книга Джейсона Генсона «Шпигунські таємниці».

Автор – Джейсон Генсон – колишній співробітник ЦРУ, який зараз виховує дітей та займається  підприємницькою діяльністю, а також проводить курси у школі «Шпигунські способи виживання в екстремальних умовах та втеча з полону».

Ця книга – порадник для тих, хто хоче убезпечити себе та своїх близьких, а також бути готовим до небезпек, які чатують поза межами дому.

Представляю вашій увазі найголовніші правила, які допоможуть попервах убезпечити себе:

  1. Тренувати адаптивність: якомога більше себе розвивайте духовно та фізично, бо ніколи не знаєш, які знання коли знадобляться.
  2. Рух рятує життя.

Вам слід запам’ятати, що у будь-якій аварійній ситуації чи то ураган, авіакатастрофа, чи теракт, − рух рятує життя.

  1. Тренуйте ситуаційну обізнаність: пильнуйте ваше оточення і все, що відбувається навколо.

Злочинці не хочуть, щоб об’єкти нападу знали про їхні задуми…

Чому найчастіше трапляються пограбування чи ще тяжчі злочини? Люди не звертають увагу на те, що їх оточує. Вони перебувають у рівні «білого» (непідготовлені, зовсім не обізнані, зазвичай граються смартфоном). Зазвичай люди у стані білого ходять вулицею та говорять по телефону, пишуть СМС, можуть ходити вночі темними провулками…

Що радить автор? Бути у стані жовтого: розслаблена пильність. Цей стан передбачає очікування нападу, але дає змогу постійно отримувати інформацію про те, що відбувається навколо вас.

Рівень помаранчевого: це стан, у якому надходить конкретне оповіщення про небезпеку. У рівні червоного ви готові до дії: боротьби або втечі.

Виживають люди, які рухаються.

  1. Звертайте увагу на оточення. Серед них можуть бути підозрілі.

Отож, якщо людина вдягнена не відповідно до погоди / сезону, неадекватно демонструє жести та манери, здається, що вона стежить за кимось або нервово озирається – чекайте біди.

  1. Речі, які мають бути із собою завжди і повсякчас.

Кишеньковий ніж, стільниковий телефон, шпильки, гроші, куботан, ніж-кредитка, набір відмичок, ліхтарик, клейка стрічка (скотч), диктофон, енергетичні батончики.

  1. Якщо маєте автомобіль, час подбати про безпеку.

Обов’язково покладіть до машини сокиру, трос для буксиру, радіо без батарейок, запальничку, лом, аптечку, місцеву карту, ніж, складну лопату, запас води, світлодіодний ліхтарик та захисні окуляри.

  1. Коли подорожуєте у літаку не забувайте про таке:

На порталі spyescapeandevasion.com раджу всім познайомитися ближче з автором та його діяльністю, а тут є корисні відео, як треба розбивати вікно в машині, звільнити зв’язані руки, завести автомобіль без ключа та інше smiley Як кажуть: краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

Наостанок трохи статистики.

50% грабіжників зображують службовців (співробітників пошти, поліції) перед вторгненням в оселю;

94% грабіжників накачані наркотиками, коли проникають до оселі;

60% зґвалтувань відбуваються під час вторгнення до житла;

33% потрапляють до будинику через зачинені двері або вікна.