Інколи, читаючи книгу, зі мною трапляється культурний шок. Звісно, це закономірний процес, та буває, що ефект надто сильний. Що ж таке потрапило мені до рук? Опишу спрощеним варіантом: велика важка синя книга. А якщо серйозно, то поки найкраща (на мою скромну думку) енциклопедія а-ля арт-бук про український культурний простір, − «Ukraine the best: культурний простір від А до Я».

Чому ж мені закортіло прочитати це видання? Як зазначено у передмові, культура – це, перш за все, особистості, а будь-який приклад видатної творчості – особистий подвиг. І я повністю погоджуюся з цією думкою. «Ukraine the best» − це 123 постаті української культури: майстри арту, кіно, літератури, музики, театру, фотографії. Сама книга схожа більше на велетенський арт-бук, у якому від енциклопедії залишилася лише структура. Хоча це й добре.

Величезний плюс книги – хронологічній виклад матеріалу в самій статті, великі «живі» фото, лаконізм і влучні цитатки smiley

Один мінус – солідний розмір та не менш пристойна вага. Але це неважливо, коли там стільки якісних фото і малюнків, а інформації більше, ніж у Вікі wink

Читаючи арт-бук (до речі, на це пішло багацько часу, бо я «застрягла» не декілька годин поспіль), відкрила для себе нові імена, а про вже раніше відомих поглибила «багаж» знань.

Не буду відступати від стилю арт-буку, тому заміксую в огляді максимум тексту, музики та відео, − усе в дусі авангарду та андеґраунду.

Отож, виявляється патріарх української літератури Юрій Андрухович має найулюбленіший фільм – «Зламані квіти», а Сергій Буковський, український кінорежисер, працював із самим Стівеном Спілбергом і в дитинстві хотів стати біологом. Окрім того, Сергій Буковський не просто кінорежисер, а документаліст. І ось один з його відомих фільмів про Голодомор:

До речі, чи знали ви, що така людина як Дмитро Горбачов, мистецтвознавець, зумів «відкрити очі» на футуризм у живописі для нас, українців? От і я не знала.

Ще одним відкриттям для мене стала стаття про «фрік-кабаре» Dakh Daughters. Дівчата поєднують у своєму, без перебільшення шоу, музику, театральну гру, французький шансон, рок і багато всього. Щоб не бути голослівною, додаю посиланнячко:

Ще один мікс мистецтва представляє гурт DakhaBrakha, який варто більше дивитися, ніж слухати:

На додаток пропоную послухати міні-плей-лист виконавців, про яких можна почитати в арт-енциклопедії.

Сергей Бабкин — Пока у нас есть джаз

Кому Вниз — Білі Демони

Кому Вниз — Ліра

Океан Ельзи — Вставай

Тарас Чубай — Вона

ТНМК — Проїхали

Вікторія Польова — Ария Дождя

Вікторія Польова — Херувимська

Наостанок скажу словами нашої оперної співачки Вікторії Лук’янець: «Споживацтво руйнує внутрішній світ. Вірте у любов і красу». Думаю, що ця арт-енциклопедія стане корисною не лише як зразок мистецтва, але й знань.