В умовах реформи децентралізації змінюється парадигма надання бібліотечних послуг населенню. Дістає змін і методичне обслуговування. Процес децентралізації ймовірно породить новий різновид бібліотек – публічна бібліотека ОТГ. Центральні районні бібліотеки можуть бути трансформовані в публічні бібліотеки ОТГ, що може вплинути на якість методичної роботи на окремих територіях. У цих умовах важливо не втратити той потенціал методичного керівництва галуззю (зокрема мережею публічних бібліотек). На перехідний період доцільно поширити в бібліотеці регіонального (обласного) рівня саме функції методичної роботи, яка б охоплювала бібліотеки різних рівнів, і у разі виникнення проблем із підпорядкуванням районним бібліотекам, вона б могла перетягти на себе методичний супровід бібліотек та забезпечити державну звітність, аналіз ситуації із бібліотечними закладами регіону.

Оскільки обласні бібліотеки мають сильний професійний потенціал, саме вони можуть стати опорою для перетворень в бібліотеках невеличких міст та сіл, зберегти та забезпечити розвиток якісних бібліотечних послуг, не перекидаючи ці завдання на бібліотеки місцевого рівня.

У зв’язку з цим пропонується нова модель обласної (регіональної) бібліотеки, яка б дозволила більш ефективно розвивати бібліотечну галузь на регіональному рівні та загасити ті негативні моменти, які народжуються у результаті реформи місцевих органів влади. Така модель дозволить гнучко реагувати на проблеми розвитку галузі, розробляти стратегічні напрями, закрити «слабкі» місця розвитку бібліотек базового рівня. Такий підхід до того ж дозволить забезпечити розвиток бібліотек та їх осучаснення через реалізацію функцій, які є фінансово та ресурсно затратними. Публічні ж бібліотеки зможуть просто сконцентруватися на наданні послуг населенню.

Важлива також фінансова складова. Фінансування обласної бібліотеки насамперед на вирішення питань комплексного характеру, дозволить більш раціонально витрачати бюджетні кошти. Наприклад, більш доцільно знайти фінансування на створення корпоративного каталогу регіонального рівня (закупівлю програмного забезпечення, сервера, оплату людських ресурсів) один раз для всіх бібліотек області, ніж витрачати ті ж самі кошти у кожному районі, чи ОТГ). Теж саме щодо доступу платних електронних колекцій документів: краще сплачувати доступ корпоративно для всіх користувачів регіону через обласну бібліотеку. Разом з тим, придбання великого об’єму книжкових видань для обласної бібліотеки, яка знаходиться у місті, де функціонує міська публічна бібліотека (підпорядкування місту чи ОТГ), наукові бібліотеки вишів не є доцільним, оскільки репертуар книг у цих бібліотеках, як правило, дублюється. Таки підхід дозволить не лише раціонально використовувати кошти, але й вирішити нарешті проблему включення невеличких бібліотек до інформаційних ресурсів, осучаснення процесів обслуговування тощо. 

Основними функціями такої бібліотеки стане:

Структура нової моделі обласної бібліотеки:

Служба неформальної освіти

Служба управління документальними фондами

Служба читацьких сервісів та PR-діяльність

 

Моісєєва С. А.,

директор Луганської ОУНБ імені О. М. Горького