Прочитали, подумали – і зробили висновки. Чому історичний роман Василя Шкляра «Залишенець. Чорний Ворон» став бестселером? Ми, звичайно, можемо говорити пишномовні фрази на кшталт «це справжня знахідка з-під пера геніального письменника та інтелектуала, котрий правдиво зображує революційну дійсність 1920-х років», «на кожній сторінці випливає справжня картина українських доблесних воїнів, котрі йшли до кінця, аби втримати рідну землю, захистити українців від ненависників». Коротко кажучи, досить пишномовності. Наша оцінка роману Шкляра – твір, який не боїться правди та говорить про все прямо, чітко визначаючи позиції учасників революції. І так, налітайте, критики! Ми стоятимемо до кінця! Роман сприймається критичною думкою дуже неоднозначно. Особливо це стало показовим, коли ложку дьогтю додала така новина –  польський кінорежисер Єжи Гофман, котрий  мав би працювати над екранізацією «Чорного Ворона» несподівано відмовився від роботи над фільмом. А чому? Бо, на його думку, твір ксенофобський. Оце на тобі! Твір, де Шкляр описує боротьбу українців за свою свободу (а це їхнє природнє право!) та розкриває обличчя окупанта,  – ксенофобський. Цікаво. Але поважаємо будь-яку думку.

«Звитяга породжує легенди, а відчай – брехню» (с)

У романі українські повстанці відверто «дають на горіхи» червоноармійцям, гальмують їхню політику, що насаджувала комплекс малоросійства дуже наполегливо й дуже відверто. І що маємо? Жахливу кількість закатованих людей. Жорстокість була характерною і для українських повстанців, і для російської влади. Про це автор говорить прямо.

«То хто ж по-вашому бандит? Той, хто прийшов до нас із Московщини і серед білого дня грабує кожну хату, чи той, кого ви вигнали з дому і змусили піти до лісу, щоб боронити свій край ?» (с)

У протистоянні повстанців та червоноармійців випливає багато суперечливих речей. Ми визначили для себе ключові слова, пов’язані з твором: хвора колоніальна свідомість, українська ідентичність, меншовартість, зрада, русифікація, волелюбність, послух, непокора, любов, зневіра, брехня, довірливість. Пропонуємо зробити і вам власний висновок. Можливо, вищезазначені слова допоможуть вам це зробити.

Від себе ще додамо. Поглибтеся в образи, які відтворює Шкляр. Подивіться на твір під кутом гуманності та людськості.