26 вересня до Старобільська, а разом з тим, і до нашої бібліотеки вдруге завітав громадський просвітницький проект «LIKБЕЗ. Історичний фронт».  Цього разу представники проекту приїздили з лекторієм на підтримку акції «Книжкова навала», ініційованої групою «Інформаційний супротив».  Зі свого боку, неурядовий проект «Інформаційний супротив» активно поширює книги з історії та суспільно-політичної тематики серед бібліотек Півдня та Сходу України.

Лекторій «LІКБЕЗ. Уроки історії» розгортає своєрідні гастролі Луганською, Донецькою та Харківською областями. І перша зупинка на Сході країни відбулася в Луганській обласній бібліотеці імені М. Горького.

Про мету та шляхи впровадження проекту «Книжкова навала» загалом розповів керівник ініціативи Олексій Копитько. Гість  зауважив, передусім, на такому завданні проекту, як повсякчасне інформування населення України про події на фронті та у Криму. Також пан Олексій підкреслив, що особливістю «Книжкової навали» є об’єктивний аналіз подій на територіях країни, де особливо спостерігається повна дезінформація. Наразі проект масово поширює серед різних навчально-культурних закладів науково-популярну літературу, до якої у людей раніше не було доступу.

Презентував проект «LikБез. Історичний фронт» його координатор та історик Кирило Галушко. Разом з іншими лекторами, провідними фахівцями в галузі історичних досліджень проект мандрує Україною з прагненням виявити, що цікавить певний регіон в історичному сенсі.

З відкритою лекцією виступив кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту історії України НАН України Геннадій Єфіменко. Науковець порушив промовисту тему – «Вовки в овечій шкурі»: національна політика як переможна зброя більшовизму (1917 – 1923)». Ішлося про підступну національну політику більшовиків, якою було просякнуте життя українців. Історик відповів на питання, чому найбільше уваги більшовизм приділяв саме Україні, аніж іншим тогочасним республікам. Перш за все, акцентувалося на економічному чиннику, а також стратегічно вдалих умовах на теренах України для упровадження більшовицької діяльності. Науковець також висловив думку про докорінну зміну сприйняття дійсності українцями після Першої світової війни, коли національна свідомість населення набула більш чітких обрисів.