Останнім часом питання історичної національної пам’яті стало важливою складовою бібліотечної роботи.

І це не дивно, адже Україна, як і більшість країн пострадянського простору, переживає складний процес пошуку національної ідентичності, формування національної свідомості українського народу. А основним чинником формування національної свідомості та національної ідентичності є саме історична пам’ять. Саме завдяки спільному минулому, перемогам і поразкам попередників, спільним героям, місцям пам’яті тощо сучасні покоління відтворюють власний історичний досвід, і таким чином нація усвідомлює свою сутність, духовність.

Бібліотеки Луганщини з початку 2017 року провели низку заходів, присвячених значним подіям в історії України.

22 січня 1919 року - день, який увійшов до національного календаря, як велике державне свято - День Соборності України. Щороку, починаючи з 1999 року,  згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21.01.1999 р.,  22 січня український народ із вдячністю згадує тих героїв, які словом і багнетом намагалися відродити незалежну соборну українську державу.

Луганська обласна універсальна научна бібліотека ім. М. Горького підготувала для користувачів інформаційну виставку «Об’єднаймось, брати, від Сяну до Дону». Література, представлена на виставці, поглибила знання користувачів про історію виникнення свята Соборності України. Запропонований перелік документальних фільмів розкрив всі сторінки історії  по-новому, а допитливих дослідників спонукав  переглянути історичні документи на веб-порталі Державної архівної служби України.

Бібліотекарями Кремінської центральної районної бібліотеки було проведено захід «Україна – єдина країна» для місцевих школярів. Захід супроводжувався історичними відеоматеріалами та книжковою виставкою «З Україною в серці». Учні окрім знань про історичний факт злуки українського народу, також відчули пробудження інтересу до поглибленого вивчення історії та культурних надбань українського народу.

Також в цій же бібліотеці відбувся урок патріотизму «Соборна мати – Україна, одна на всіх, як оберіг». На святі були присутні студенти Кремінського обласного медичного училища. Працівниками бібліотеки була підготовлена інформаційна подорож в історію становлення державотворчих процесів. Захід супроводжувався мультимедійною презентацією і переглядом відеофільму. Студентам була презентована книжково-ілюстративна виставка «Свою Україну любіть». По закінченні заходу учасники вийшли на площу, де разом зі студентами Коледжу Луганської державної академії культури та мистецтв та студентами Кремінського професійного ліцею, узявшись за руки, створили свій «ланцюжок єдності».

А у Новоастраханській бібліотеці-філії Кремінської ЦБС читачам була запропонована патріотична відеомандрівка «Моя Україна – Батьківщина єдина» та книжкова виставка «Соборність України: від ідеї до сьогодення». Присутніх запросили до участі в інтелектуальному змаганні для тих, хто насамперед любить Україну, відчуває себе українцем і хоче перевірити й поповнити свої знання . І всі, хто був  на заході, продемонстрували гарні знання про Україну, її географію, історію козацтва, літературу, народні свята.

Бібліотекарі Лисичанської  центральної библиотеки   провели історичний екскурс «Соборна, вільна, кольорова», на якому учні дізналися про історію виникнення свята – Дня Соборності України, познайомилися з історичними фактами про Україну, переглянули тематичну слайд-презентацію «День Соборності України», прийняли участь у літературно-історичній вікторині та активно обговорювали своє власне бачення єдності, патріотизму та любові не лише до власної землі, але й до мови.

В Нижньодуванській бібліотеці Сватівської ЦБС бібліотекарі разом з молоддю провели годину історичних міркувань «Соборність - це єдність і сила держави», на якій йшла мова про важкий і довгий шлях різних частин української республіки до об'єднання у 1919 році. Зустріч викликала підвищений інтерес та масу цікавих запитань.

В Новопсковській центральній районній бібліотеці відбулася скайп-зустріч «Нас єднає стяг держави» з користувачами Жидачівської центральної районної бібліотеки Львівської області, яка зібрала однодумців, друзів, активістів двох регіонів України. Також в Можняківській сільській бібліотеці Новопсковської ЦБС відбулася історична година «Соборність душ єднає Україну» з учнями місцевої школи. На заході діти були ознайомлені з історією виникнення свята Соборності України. Основою для державної єдності є знання історії і розуміння необхідності захищати свою Батьківщину, поважати українську культуру і народні традиції. Беручи участь у вікторині «Цікава Україна» діти згадали важливі події, символи і знамениті постаті нашої України. Після перегляду відеофільму «Акт злуки: відтворення історичної правди» учасники заходу взяли участь в конкурсі «Український колорит», де правильно відповіли на всі запитання, відповідали дружно та активно.

27 січня увесь світ вшановує пам'ять жертв Голокосту. В часи Другої світової війни загинуло до 6 мільйонів євреїв. В Україні антиєврейський геноцид носив особливо жорстоку форму. З нагоди Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту в бібліотеках Луганщини пройшли різнопланові заходи.

Виставки та перегляди літератури, присвяченої цій трагедії в історії людства були проведені в Луганській обласній  універсальній  науковій  бібліотеці ім. О.М. Горького, Попаснянська РЦБС, Кремінській районній бібліотеці для дітей .

У Новопсковській центральній районній бібліотеці відбулася презентація фотоматеріалів «Трагедія Голокосту – найтяжчий злочин проти людства».

Також в бібліотеках Новопсковської ЦБС (Білолуцькій, Рогівській, Козлівській, Лисогорівській, Кам’янській сільських філіях), бібліотеках Станично-Луганської ЦБС,  були  проведені  заходи пам’яті жертв Голокосту, на яких були проглянуті документальні відео: «Табори смерті», «Бабин Яр», слайд-перегляд «Голокост в роки війни».  Пройшло обговорення книг «Бабин Яр», «Список Шиндлера» , читання віршів про Голокост. Активно обговорювали питання про геноцид, расизм, націоналізм, які  можуть торкнутися будь якого народу. Діти були ознайомлені з краєзнавчими матеріалами «Спогади жителів нашого селища в роки війни».  Бібліотекарі донесли до присутніх інформацію про передумови виникнення цієї трагедії, про погроми в Німеччині в 1938 році та масових розстрілах на території України в 1941-1942 роках, привели приклади створення жахливих гетто та концентраційних таборів смерті на території Польщі, Німеччини. Заходи закінчились запаленням Свічі пам’яті по численних жертвах Голокосту.

Ще одна пам'ятна дата, яку українці відзначають у січні – День пам’яті героїв Крут, вшановуючи пам’ять молодих борців за волю, полеглих під залізничною станцією Крути. Президент України підписав відповідний Указ 29.01.2007 р. Ця битва стала символом героїзму та відданості Українській державі й національній ідеї, а її дата – 29 січня 1918 року – днем національної трагедії. Бібліотеки Луганщини провели різноманітні заходи, присвячені цій події.

Луганська обласна універсальна наукова бібліотека ім. М. Горького запросила своїх читачів на виставку - «Маленький сюжет великої історії». Тут можна було знайти розлогі історичні відомості на сторінках книжок Ю. Сороки «Бій під Крутами», М. Поповича «Кровавый век». Учні та студенти змогли почерпнути значно більше інформації з коротких довідок. Також виставка містила зразки літературних творів, що в поетичній формі оповідають про тогочасні події.

Пам'ятними виставками відмітили цю дату Новопсковска центральньна районна бібліотека, де відбулася презентація виставки – реквієм «Крути - наша слава, наша історія» та Троїцька центральна бібліотека, яка ознайомила своїх користувачів з переглядом книг: «Свіча нашої пам’яті».

Години пам’яті з дітьми були проведені в бібліотеках Новопсковської ЦБС (Осинівська сільська бібліотека - «Вони загинули за волю України»; Новорозсошанська сільська бібліотека - «Крути: незгасна пам'ять і урок сьогодні») та Сватівської ЦБС - «Героїка трагедії Крут». Бібліотекарі познайомили учнів з подіями тих далеких днів. Присутні читали вірші П. Тичини «Пам'яті тридцяти», В. Стельмаха «Крути». А на завершення діти з цікавістю переглянули відеофільм «Бій під Крутами».

Лисичанська бібліотека провела вечір пам’яті «Крути: подвиг і трагізм». Протягом заходу діти переглянули  презентацію «Біль мого народу – Крути» та прийняли участь у обговорені подій.

В Кремінській  дитячій районній бібліотеці курсанти військового ліцею та старшокласники з усіх шкіл Кремінної добре підготувалися до зустрічі двох поколінь юних патріотів, роз’єднаних в часі. Тоді юні захисники незалежної України поклали на вівтар рідної землі своє життя. Нинішнє покоління молоді, яке знає, що таке війна і бачило її на власні очі, готове йти і захищати свою Україну, натхненні прикладом своїх ровесників, які полягли під Крутами. Молодь переглянула документальний фільм «Герої Крут для нащадків взірець», де було показано бій під Крутами, вшанування і пере поховання юних героїв в Києві, на Аскольдовій могилі. Звучали патріотичні пісні, вірші. Спеціально для цієї дати працівниками бібліотеки підготовлена виставка книжок: «Героїка трагедії Крут».

У кожного народу є свої поети, імена яких оповиті невмирущою любов’ю і славою. Таким поетом для нашого народу є Тарас Шевченко. Справедливо, що Великого Кобзаря вважають народним пророком. Пам’ять про нього живе і буде жити вічно в серцях українського народу. У цьому році бібліотеки Луганщини провели святкові заходи, присвячені 203 річниці народження Т. Г. Шевченка.

 ЛОУНБ ім. М. Горького  підготувала виставку «Всесвіт Тараса Шевченка». Яскраво ілюстрована поезія та проза, малярська спадщина Шевченка, колекція кишенькових книжок і багато раніше невідомого й таємничого  знайшли користувачі на цій поличці. А також Обласна бібліотека провела для своїх віртуальних користувачів конкурс «правда/неправда про Шевченка».  Переможці отримали цінні призи – книги.

Біловодчани вшанували пам’ять Т. Г. Шевченка, провівши флешмоб, який влаштували працівники Біловодської районної центральної бібліотеки. Бібліотекарі вийшли на вулицю з проханням згадати прохожих будь -які рядки з «Кобзаря». Всі згадали хоча б по 4 рядка з творчості неперевершеного майстра слова.

Попаснянська районна бібліотека запросила представників групи цивільно- військового співробітництва та старшокласників школи на літературно - музичну композицію «У кожній думі Кобзаря живе могутня Україна». Бібліотекарі перегорнули сторінки життєвого і творчого шляху великого поета, а учні відповідали на запитання літературної вікторини, слухали, як ніжно і тужливо звучать пісні і вірші Шевченка.

Новопсковською районною бібліотекою для дітей було проведено для школярів   Шевченківський квест «Всесвіт Тараса Шевченка». Об’єднанні команди «Тарасики» та «Кріпаки» лопали кульки, де були заховані завдання, виконавши їх, рухалися літературними сходами. Різні завдання квесту допомогли учням згадати біографію Т. Шевченка, жанри, в яких виступав поет, ознайомитися з картинами цього поета та художника. Також, діти із задоволенням декламували вірші Т.Г. Шевченка.

Свято рідної мови, присвячене Шевченківським дням, відбулося в Петропавлівській дитячій бібліотеці Станично-Луганської ЦБС. Учні місцевої школи мали змогу поринути у багатий світ української мови, вшанувати пам’ять про видатного діяча нашого народу. Дівчата і хлопці старанно підготувалися: вивчили вірші про рідну мову, прислів’я та приказки, виконали українські народні пісні. Бібліотекар провела цікаву вікторину «Друзі мови».

Троїцька центральна бібліотека організувала бібліо-колокол - 9 та 10 березня для троїцької громади лунали шевченківські вірші  та пісні, покладені на його слова.

В читальній залі Кремінської РЦБС відбувся захід під гаслом "Скарби Великого Кобзаря", на якому  були присутні учні місцевої школи, які приймали участь у поетичному флеш-мобі і зачитували вірші Великого Кобзаря. Також на свято була запрошена поетеса, член Національної Спілки письменників України Г.А. Гайворонська, яка продемонструвала красу і чарівність Шевченківського слова. Доповненням свята стала книжково-ілюстративна виставка-інсталяція "Мистецька Шевченкіана".  Як підсумок заходу, і як заклик схилити голову перед геніальною особистістю Кобзаря,  прозвучав безсмертний Шевченків «Заповіт».

 

Підготувала: Крестинина Н.О.,
методист ЛОУНБ ім. М.Горького

24.04.2017