Під такою назвою сьогодні в бібліотеці відбулася лекція під проводом спікера з Ужгорода, Набоки Олександра Вікторовича. Тема Японіі з’явилась в нашій бібліотеці не випадково. Цьогоріч виповнюється 25 років з часу встановлення дипломатичних відносин між Японією та Україною. Для відзначення цієї дати проводиться «Рік Японії в Україні», в рамках якого в нашій країні реалізується ряд культурних заходів та подій.

Олександр Набока – кандидат історичних наук, доцент кафедри Всесвітньої історії та міжнародних відносин Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, автор декількох науково-популярних проектів з історії Японії та Китаю та просто цікава людина. Зараз Олександр мешкає в Ужгороді, працює в Києві та Старобільську. Вперше с подібною лекцією він виступав ще 2013 році в довоєнному Луганську, в модному клубі "Чиллаут Донбасс". Як і раніше, закоханий в культури стародавньої Японії, Олександр використовує будь-яку можливість поділитися своїми знаннями з іншими. У ході лекції наші відвідувачі багато дізналися про історію ранньої Японії, становлення японської цивілізації, міфи про створення світу, а також про вплив умов довкілля на відношення японців до життя та смерті.

Окремою частиною заходу була розповідь про виникнення сослів’я воїнів «бусі», самураїв, та їх кодексу честі «Хагакуре». За участі студенток Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка було проведено реконструкцію древніх самурайських обрядів «сеппуку» та «харакірі».

На закінчення лекції спікер розповів повчальну історію життя генерала Ноґі, який вважався національним героєм Японії, і був нащадком самурайського роду.