Ми пробуджуємося. І весна цьому сприяє. Особливо квітень, який стає початком наших активних професійних мандрівок. Закидуємо наплічник, купуємо квитки та мчимо цього разу до Києва. 

Першою починає подорож Світлана Моісєєва, ґуд директорка. Вона долучається до XIV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Бібліотека і книга в контексті часу». 

В офлайн-онлайновому форматі говоримо про пріоритети українських бібліотек у воєнний та повоєнний час. І що важливо – говорять директори майже всіх обласних бібліотек країни.

За 2 роки повномасштабної війни ми шукали ресурс не лише для підтримки своїх користувачів, а й знаходили можливості для розвитку. 

До свого ранця кладемо підтримку від Катерини Орлюк, представниці Міністерства культури та інформаційної політики України. А ще доповіді пані Наталії Розколупи, заступниці генерального директора НБУ ім. Ярослава Мудрого. Уперше побачили оновлену статистику діяльності бібліотек і свої сильні та слабкі місця. Тепер знаємо, над чим треба подумати.

А ще дбайливо кладемо собі презентацію проєкту Національної електронної бібліотеки України (НЕБУ). Тішить те, що чи не вперше ми бачимо нарешті концептуальний підхід до створення Національної електронної бібліотеки, заснований на експертній оцінці кращих практик створення електронних бібліотек в Європі. Далі – слово за МКІП, який має “запакувати” розроблену концепцію в державні нормативні документи.

У перервах між роботою обіймашки, професійна підтримка та приємні емоції.

Далі вривається решта команди. Їдемо на VII Форум молодих бібліотекарів Української бібліотечної асоціації “Бібліотека: курс на відновлення”.

Слухаємо, як бібліотеки повертаються до життя після ракетних обстрілів, як за кілька місяців геть понівечений зал стає світлим затишним простором, куди йдуть люди, бо там нові книжки та корисні події. Або з’являються модульні бібліотеки на деокупованих територіях і працюють зовсім неподалік від лінії фронту. 

Нотуємо думки головної спікерки – Катерини Кисельової, головної редакторки медіа для освітян “Освіторія.Медіа”, письменниці Каті Сіль. 

“Конкуренція між книжкою та ігровою індустрією колосальна. Не даремно ж існує вікове обмеження на соцмережі. Читання завжди складніше, ніж споживання відеоконтенту”.

“Стратегія “Я читаю” не переноситься на дитину як вірус”.

Розказуємо і про свій досвід. І те, як втілюємо альтернативний мандрівний формат. Так, не все трагічно. Пишаємося своїм досвідом, новими навичками й не бажанню бути у стані жертви.

Зафіналюємо інтерактивною сесією від Олександра Бабінського, психолога, письменника і психолінгвіста.

Дякуємо за ці дні організаторам – Українській бібліотечній асоціації, Молодіжній секції УБА, Національній бібліотеці України ім. Ярослава Мудрого і Міністерству культури та інформаційної політики України.

Пресслужба Good Library