Маршрутне таксі «Черкаси – Київ» вривається у ранкову весняну спеку. Директорка Світлана Моісєєва вирушає на конференцію, про яку думала ще з 2019 року. ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Стратегії розвитку бібліотек: від ідеї до втілення» організована Науково-технічною бібліотекою ім. Г. І. Денисенка НТУ України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», а співорганізатором є Українська бібліотечна асоціація.

Цьогорічна тема – «Стратегічне управління в умовах війни». Чуєте-чуєте? Це звуки нашого досвіду. Ним ми теж ділимося. А ще долучаємося до круглого столу директорів українських бібліотек «Змінюйся і живи. Як  бібліотеки долають виклики воєнного часу».

Говоримо про те, як відбувається управління Луганською ОУНБ в умовах повномасштабної війни. Разом із колегами намагаємося узагальнити стратегічні напрями управління бібліотеки під час таких глобальних викликів, якими і є війна.

Пані Світлана говорить, що

понад 150 фахівців з України долучилися до заходу наживо та онлайн. Особлива подяка нашим іноземним колегам – Laura Juchnevič з Литви і Jedrzej Lesniewski з Польщі. Ваш досвід роботи з українськими біженцями спонукає нас до трансформації власних сервісів, а ваша підтримка надихає на Перемогу.

Особливо щемливе враження від виступів колег з Харкова. Це насправді унікальний досвід роботи бібліотечних закладів у практично бойових умовах. Харків – незламний, так само незламні і харківські бібліотекарі.

Мали і ключову спікерку – Ірину Соловей, стратегиню соціальних інновацій, дослідницю екосистемного розвитку команд, президентку громадської організації Garage Gang Ґараж Ґенґ  та співзасновницю платформи краудфандингу Велика Ідея. Big Idea (Спільнокошт), ініціаторку клубу бізнес-участі Go BiGGGA!, розробницю гри-моделювання для побудови спільної мови у командах і громадах "Місто Синергія". 

Пані Ірина не лише представила світоглядні орієнтири для мережі бібліотек України, а й показала глобальні та національні стимули для широкого прояву лідерського потенціалу спільноти бібліотекарів України. 

Окрім професійної програми організатори заходу долучили учасників до двох соціальних ініціатив. Перша – розіграш благодійної лотереї, усі кошти від якої будуть направлені на потреби 12 бригади спеціального призначення «Азов». Друга – збір книжок для Буймерської сільської бібліотеки, що знаходиться на Сумщині. Будівлю бібліотеки зруйнувала російська ракета. Але бібліотека не припинила свою діяльність та відновлює фонди. 

Надихнулися. Отримали своєрідну психотерапію від спілкування з колегами-однодумцями. Зачарувалися простором конференції – смартукриттям Clust Space Науково-технічної бібліотеки КПІ.

Маршрутне таксі «Київ – Черкаси» заколисує вечірніми вайбами. Їдемо додомку.