Людські рішення іноді призводять до трагедій світового масштабу. Окреме місце в «гіт-параді» таких катастроф посідає аварія на Чорнобильські АЕС, яка сталася 37 років тому – 26 квітня 1986. 

Ця трагедія стала найбільшою техногенною катастрофою ХХ століття. У квітні 1986 року радіоактивним цезієм було забруднено 3/4 території Європи. 8,5 мільйонів жителів України, Білорусі, росії в найближчі дні після аварії отримали значні дози опромінення. Близько півмільйона з них померли від наслідків радіації. До кінця літа 1986 року більше 90 тисяч осіб евакуйовали із зони зараження, 81 населений пункт України став безлюдним.

У той час, коли всі іноземні ЗМІ повідомляли про загрозу для життя людей, а на екранах телевізорів демонструвалася карта повітряних потоків в Центральній і Східній Європі, у Києві й інших містах України та Білорусі проводилися демонстрації, присвячені Міжнародному дню праці. Хоча рівень радіації, наприклад, у Києві, згідно з даними розсекречених документів СБУ, перевищував фоновий у десятки разів.

Чорнобильська катастрофа стала промовистим попередженням людству, наскільки крихким може бути наше майбутнє. У день річниці Чорнобильської катастрофи пропонуємо згадати та поглибити свої знання про цю страшну подію.

 

Що подивитися та почитати про Чорнобиль?

Статті

Інститут національної пам’яті – 1986-аварія на Чорнобильській атомній електростанції

Інститут національної пам’яті – Що про Чорнобиль (не)приховувала радянська влада

Розсекречені документи КДБ про Чорнобиль: спецоперації, пропаганда і підміна зразків

 

Відеоресурси

Досліджуючи Чоронобиль: проєкт Mirovich Media

&t=2s" target="_blank">Цікава наука – Чорнобиль. Як сталася аварія на ЧАЕС 

 

Книги

Камиш, М. Київ-86: роман. К. : Нора-Друк, 2016. 154 с.

 

Аудіоресурси

Чорнобиль 35 (подкаст)

Горовий, Р. Ген воїна : повісті, оповідання. Л. : Кальварія, 2014. 156, [3] с. (аудіокнига) 

 

Документи та наукові видання

Енциклопедія Історії України

Державний архів міста Києва – Чорнобиль. Хроніка Києва онлайн архів до 35-ї річниці аварії на Чорнобильській АЕС 

Чорнобильська трагедія. Нариси з історії – Наталія Барановська

 Чорнобильське досьє КҐБ. Суспільні настрої. ЧАЕС у поставарійний період: збірник документів про катастрофу на Чорнобильській АЕС. Том 1 

Чорнобильське досьє КҐБ. Суспільні настрої. ЧАЕС у поставарійний період: збірник документів про катастрофу на Чорнобильській АЕС. Том 2

 

Добірка книг та фільмів

Одинадцять книг і фільмів про Чорнобиль

 

Обов’язково маємо згадати карколомні події 2022 року, коли Чорнобильська зона знаходилася під окупацією армії рф. Тому нагадуємо, як це було.

 

Чорнобиль: 36 днів окупації. Як це було і що відбувається на ЧАЕС зараз.

2022 року Чорнобиль пережив нове випробування – російською окупацією, коли з 24 лютого до 2 квітня 2022 року ЧАЕС була захоплена рашистами. Вкрадені сервізи, знищені архіви, радіоактивні “сувеніри” та нелюдські умови роботи науковців – розповідаємо, як минула окупація для найвідомішого атомного об’єкта у світі.

Читати далі: https://rubryka.com/article/chornobyl-occupation/

 

Окупована росіянами Чорнобильська зона та окопи в Рудому лісі – перший у світі приклад міжнародного ядерного тероризму.

Інтерв’ю з Ярославом Ємельяненко – директором організації «Чорнобиль Тур», волонтерського центру «Чорнобиль», «Асоціації чорнобильських туроператорів».

Читати далі: https://ucu.edu.ua/news/okupovana-rosiyanamy-chornobylska-zona-ta-okopy-v-rudomu-lisi-pershyj-u-sviti-pryklad-mizhnarodnogo-yadernogo-teroryzmu-yaroslav-yemelyanenko/

 

Російські окупанти на ЧАЕС вкрали та знищили майна на 135 мільйонів доларів.

Під час окупації Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС) рашисти абсолютно розграбували її майно. Збитки від грабежів і руйнувань оцінюються в 135 мільйонів доларів. Деяке обладнання, вкрадене окупантами, змогли відстежити завдяки GPS-трекерам – і виявили його на території Білорусі.

Читати далі: https://www.slovoidilo.ua/2022/06/02/novyna/suspilstvo/rosijski-okupanty-chaes-vkraly-ta-znyshhyly-majna-135-miljoniv-dolariv

 

Попри мільярдні збитки, Чорнобильська зона відновлює втрачене під час окупації.

До 24 лютого 1922го року слоганом цієї відомої на весь світ території навколо Чорнобильської АЕС було «Зона відчуження – зона відродження». Але своїм варварським вторгненням російські загарбники перекреслили шлях на життя, після деокупації ту знову відроджується наше статус- кво.

Через вандалізм росіян у лютому-березні 2023 року деякий час ні Україна, ні МАГАТЕ не отримували потрібних показників рівня радіаційної безпеки у зоні відчуження. Тимчасова втрата контролю над цим об’єктом поставило під загрозу міжнародну екологічну безпеку загалом.

Читати далі: https://tsn.ua/exclusive/popri-milyardni-zbitki-chornobilska-zona-vidnovlyuye-vtrachene-pid-chas-okupaciyi-ta-lyudi-niyak-ne-ogovtayutsya-2252098.html