Минула річниця початку повномасштабного вторгнення армії російської федерації на терени України. Рік тому цей напад став кульмінацією в історії загарбницької війни. Але яким став перший крок в низці злочинних дій сусідньої держави?

Війна росії проти України почалася з анексії Криму взимку 2014 року.

24 лютого 2014 року кораблі військово-морського флоту РФ, які охороняли морську акваторію в районі проведення Сочинської олімпіади, прийняли на борт  російських військовослужбовців без розпізнавальних знаків ЗС РФ разом із бойовою технікою та вийшли курсом на Севастополь.

26 лютого на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної Ради Криму вийшли тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей чинити спротив російській окупації. Мітинг зібрав від 5 до 10 тисяч учасників. Наступного дня о 5-й ранку до парламенту та уряду АРК увійшли регулярні військові формування РФ.

28 лютого Верховна Рада Криму під прицілами автоматів військовослужбовців ЗС РФ проголосувала за проведення референдуму про статус Криму. Того ж дня підрозділи ЗС РФ розпочали блокування українських військових частин та об’єктів на півострові, захопили аеропорти Бельбек і Сімферополь, сухопутні в’їзди до Криму з боку Херсонщини.

16 березня 2014 року відбувся псевдореферендум про статус Криму. 

25 березня захоплено останню військову частину, що тримала український прапор у Криму, – морський тральник «Черкаси» ВМС України. Відтоді Автономна Республіка Крим і місто Севастополь окуповані збройними силами росії.      

Героїчний спротив жителів Криму не залишився непоміченим. Тому 26 лютого 2020 року Президент України Володимир Зеленський було підписав Указ № 58 про День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Це символ вшанування мужності й героїзму громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території, – в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі.

Хочемо поділитися з вами матеріалами, аби кожен мав нагоду згадати, із чого все починалося.

Художня література

  1. Матюхін Л. А мама зрозуміє... : Крим-2014: невигадані історії. - К. : Діпа, 2019. - 111 с., [16] арк. фот.

  2. Руденко, Ю. Психи двух морей : [роман о войне].  –  [Х. : Діса плюс, 2017]. 

  3. Цаплієнко А. Книга змін : історії з переднього краю

Публіцистика, наукова література

  1. Гібридна війна Росії проти України після Революції гідності

  2.  Історія України. 2017 : 80-річчю Національної історичної бібліотеки України присвячується

  3. Коваль Д. Історія Українського Криму : історична розвідка. - Мена : Домінант, 2016. - 66 с.

  4. Кулик Р. 2014: початок російсько-української війни

  5. Лазаревич М. «Душу й тіло ми положим за нашу свободу»: Україна в боротьбі проти збройної аґресії Російської Федерації (2014–2018 роки)

  6. Літопис самовидців: дев’ять місяців українського спротиву

  7. Марко С. Хроніка гібридної війни

  8. Поле битви – Україна. Від "володарів степу" до "кіборгів" : воєнна історія України від давнини до сьогодення. –  Х. : Клуб Сімейного Дозвілля, 2017, [8] арк. кольор. іл. 

  9. Усна історія російсько-української війни (2014–2015 роки). Випуск 1

     10. Щирба О., Ільїних О. Україна. 30 років незалежності. Кн. 3