Детективні сюжети бережуть нервову систему. Коли знову зникає світло зі зрозумілих усім причин, час дочитати книжку. З ліхтариком, чому ні. Цього разу рятівним човником для мене стала “Ідеальна незнайомка” Меґан Міранди.

Навіть смішно, як давно я знаю про цей роман, як довго він чекав своєї черги, і як швидко минув один не надто хороший день, завдяки ілюзорному світу його сюжету. 

Журналістка Лія з Бостона переїжджає до невеличкого містечка і стає шкільною вчителькою. Вона припустилася помилки у своїй кар’єрі і прагне тіні там, де ніхто про неї нічого не знає. Пережити стрес нового аркуша має бути не складно, адже тепер вона житиме з давньою подругою Еммі, для якої зміна оточення теж важлива, хоч вона ніколи й не пояснювала, чому. 

Життя в сільській місцевості не стало ані нудним, ані одноманітним. Біля озера знаходять тіло дівчини, дивним чином схожу на саму Лію, а Еммі не повертається додому. У бентезі, що співмешканка може бути наступною жертвою, Лія звертається до поліції. 

Дівчина біля озера – не остання, але й сама Емілі все більше нагадує тінь без жодного натяку на власне існування. Так вважає поліція, яка поступово починає вбачати в Лії підозрювану. Тож, маючи досвід кримінальної журналістики, дівчина вимушена вести власне розслідування.

Виникає думка, а чи не черговий це психологічний трилер про роздвоєння особистості? Я була б розчарована, якби це найперше припущення виявилося дійсністю. Адже жанр передбачає, що ми до кінця не маємо знати, чого очікувати. Подякуймо авторці, що вона розділяє цю думку. Якщо ви теж любите напружені сюжети, цей те, що треба. 

Існує чимало причин людських злочинів. Задля порятунку себе чи когось іншого, через фатальну необачність, помсту, через хворобливу потребу абощо. Тут перед нами розгортається не один злочин, безліч причин і жодних виправдань. 

Що потрібно знати про людину, аби довіряти їй? І як іноді важливо не сплутати власні емоції та інтуїтивну потребу розкритися з чітким відчуттям безпеки. Аби не стати знаряддям, предметом для тренування чи прихованої мети. Лія урок засвоїла.

"Ідеальна незнайомка" – наразі єдиний роман американської письменниці Меґан Міранди, виданий українською. Вдячність Видавництву Старого Лева і щирі сподівання і на інші видання творів авторки. 

Захопливого читання!