І знову мандрівний привіт. Цього разу з туманного Закарпаття. Днями завітали до колег в Закарпатську обласну бібліотеку на медіаграмотну гостину. А місточком, який нас об’єднав, став Кризовий медіацентр «Сіверський Донець». Що робили? Проводили тренінг «У лісі Джойса: гармонійний потік у медіа і кіберпросторі».

День перший. Розхитувалися на хвилях медіапотоку. Порівнювали ліс із медіапростором. А ще намагалися усвідомити, до чого тут «Улісс» Джеймса Джойса. Зрозуміли. Головний герой – Леопольд Блум – ще у XX столітті показав, як себе почуватимуть люди нашого століття. Інформаційна депресія і засилля інформації.

Маємо таке: 99% інформації не є життєво необхідною. 70% усієї відомої зараз інформації з’явилися після винайдення інтернету. За день у нас виникає близько 6 200 думок.

Повторили різницю понять медійна й інформаційна грамотність. Дослідили персональні дані та можливість їх захистити.

Опісля перейшли до методів пропаганди. Познайомилися з поняттям наративу та дезінформації.

Далі перейшли до практичної частини. Команди вишукували популярні наративи у каналах російських пропагандистів. А це: «війна росії проти НАТО на території України», «несамостійність України», «наркозалежні в уряді», іронізування щодо незалежності України, «штучне утворення України» тощо.

Говорили, чому виникають подібні наративи і яка їхня мета. Також закінчили день розбором фейку про канонізацію Степана Бандери. І створили власні методички, як розпізнати фейки.

День другий. Присвятили ранок штучному інтелекту. Познайомилися з дипфейками на прикладі відео про «Тома Круза», «Сальвадора Далі» і «Єлизавету II».

 

Плавно зустріли обід у компанії зі створення паролів. А також дізналися про ресурси, що допомагають створювати, перевіряти та зберігати паролі. Поглибили вміння налаштовувати двоетапну перевірку в ґуґлі, фейсбуці, вайбері, телеграмі.

Завершили день блокуванням ютуб-каналів пропагандистів. Таким чином долучилися до кібервійськ.

 

З теплотою гортаємо наліпки побажань і вражень. «Дякую за корисну інформацію й особисту допомогу в налаштуванні ґаджетів», «Дуже мила тренерка і легка подача», «Багато дізналася про соцмережі та персональні дані», «Дякую за список корисних сайтів, програм і каналів».

Почервоніли – подякували – рухаємося далі.

Прес.Кобза.Центр Good library