Чуєте «крап-крап?». Це досі накрапують ідеї після онлайнового семінару-практикуму, який гармонійно провели з Черкаською обласною бібліотекою для юнацтва імені Василя Симоненка.

На 265 добу протистояння українців російському супостату ми вкотре впевнилися: щорічні бібліотечні плани – це наша своєрідна фортифікаційна споруда з тисячі мікропланів, проєктів, ініціатив і навали амбіцій. Жоден камінчик з неї не впаде, бо інакше доведеться мати справу з бібліотекарями всієї країни.

Це якщо дуже коротко пояснювати, що таке обласні методичні семінари з планування.

Ми ж прилетіли в онлайні зі своїми пропозиціями і порадами, адже мандрівний формат підкачав і наші наміри просувати свої формати роботи та ділитися з колегами успішними практиками.

Розказали бібліотекарям територіальних громад Черкащини про свій розмовний клуб української мови – як його запустити на своїй локації, де шукати менторів, як його підтримувати інформаційно, які ще є освітні формати з популяризації української серед користувачів бібліотеки.

Під знаком оклику зачепили тему інклюзії у бібліотеці. Зокрема розповіли, що таке інклюзія у сучасному світі, які методи варто застосовувати, аби у будь-якій бібліотеці запустити інклюзивні простори, розказали, як це було у нас. Також порадили накопичувати якомога більше навичок коректного спілкування і взаємодії з різними людьми, аби не бути заручниками соціальних ярликів. До речі, от є дуже цінний довідник безбар’єрності від проєкту «Без бар'єрів»: https://bf.in.ua/. Його уклали зовсім нещодавно і зараз він є супер актуальним.

Ми вдячні колегам за запрошення, турботу й підтримку! Намагатимемося й надалі бути максимально корисними.

 

Прес.Кобза.Центр Good library