Обласні школи директорів і методистів – явище традиційне для методичного центру області. Це могли бути семінари – лекційні або практичні. Ми звикли зустрічатися з директорами, а потім окремо і з методистами, на своєму бібліотечному просторі. Пізніше, на час пандемії, перемістилися в онлайн, зберігши традицію двох великих семінарів для директорів, двох – для методистів.

А під час планування  роботи на 2022 рік постало питання – повертати все в офлайн чи поєднувати? Адже онлайновий формат для методичної роботи виявився досить вдалим, зокрема, дозволив колегам з віддалених міст зекономити час і фінанси на дорогу.
Обласна школа керівника Non Stop виникла з метою об’єднати методистів та директорів на спільних інтенсивних зустрічах – щомісяця онлайн, а наприкінці року – офлайн. Школа мала за мету поєднати лекційні, дискусійні та практичні формати.

Внаслідок воєнного вторгнення рф на територію України, майже вся Луганщина опинилася в тимчасовій окупації. З квітня  колектив ЛОУНБ в евакуації шукає зв’язки з колегами, які теж евакуювалися або залишалися в окупації з різних причин. Поступово ми сформували невелику спільноту колег, об’єднаних спільним чатом в телеграмі для обміну актуальною інформацією та налагодження систематичних зустрічей у Zoom.

 

Перша зустріч відбулася у травні – з того часу ми проводимо онлайнові наради, мозкові штурми і практикуми щомісяця, а іноді й частіше.

Обласна школа вкотре переформатувалася – адже на цих зустрічах присутні не винятково директори та методисти. “Дрескод” не важливий, наші учасники – колеги-бібліотекарі з Луганщини в евакуації або, якщо в окупації, то зі стійкою українською позицією.

Усе починалося як певна психологічна підтримка, адже після стількох потрясінь, людям було важко налаштувати себе на робочу хвилю, кожен потребував, аби його вислухали і зрозуміли. Та вже з наступної зустрічі ми зосередилися на перспективах деокупації рідних міст і вирішили напрацьовувати ідеї щодо бібліотек після війни: як відновлювати бібліотеку після деокупації? що варто змінити в нових умовах?

Так, від мрій та уявлень про бібліотеки майбутнього ми перейшли до практичного напрацювання ідей для проєктів, над якими колеги працюють вже зараз у межах всеукраїнської ініціативи “LIB: продовження” від Жива сучасна бібліотека – БФ Бібліотечна країна.

Не зупиняємось і готуємося до змін лише на краще. 

 

Голоси з методвідділу Good library