Як добре ви знаєте свого дідо? Що йому цікаво й де він пропадає днями – у своїй таємній келії, кімнаті, де повно цікавих схованок, гуляє з онуками, на риболовлі чи з друзями на закритих зборах любителів п’янких напоїв? 

Відповідь може бути абсолютно різною. Головне, аби ви могли відповісти. Адже так важливо досліджувати смаки, хобі, мрії свої дідусів. Повірте, вони вам досі не все розповіли wink

Ми ж на честь осені та ваших дідів раптом надумали зробити добірку книжок, які точно можуть зацікавити навіть дуже серйозних і принципових представників пенсійного ком’юніті. 


І перша книжка – це «Многії літа. Благії літа» від Мирослава Дочинця. Це проза, яка передається з рук в руки, бо оповідає про заповіти 104-річного карпатського мудреця – як жити довго в здоров’ї, щасті й радості. Тут і про те, які овочі слід їсти, як важливо частіше зливатися з природою, хоча б постояти босоніж на землі. Ще мудрець радить спати вдосталь, вживати хоч би одну ложечку горіхової олії щодня, не вірити у забобони, не їсти надмірно цукру й солі, але частіше куштувати натщесерце мед з водою. Серед порад є ще такі: кидайте палити, бо це найрадісніша перемога; більше рухайтеся. 


Наступна – «Дух сп’яніння. Алкоголь: історія звичаїв уживання алкогольних напоїв». Ця книжка – зовсім не заклик до тверезості або пияцтва. Це невеличка історія про різні ритуали й традиції вживання спиртних напоїв, які займають величезний пласт непростих буднів у історії європейської людини. Серед цікавих фактів вживання алкоголю знайшли такі: 


Сучасні нейробіологи кажуть, що це захворювання входить в 10ку найпоширеніших і ліків від нього поки не існує. Це альцгеймер. Як розвивається захворювання і що робити, коли у ваших близьких його діагностували, розказує доктор медицини Дейл Бредесен у книжці «Альцгеймер – не вирок!». Протягом багатьох років, часом десятиліть, хвороба позбавляє своїх жертв людської подоби – спогадів, здатності мислити, жити незалежним життям. Людина буквально втрачає своє минуле і майбутнє. Причиною є накопичення у мозку липких бляшок, що руйнують синапси. Однак не все так критично. Нормальний сон, фізичні вправи та збалансоване харчування – лише вершечок айсберга у лікуванні хвороби.


Як воно, покинути успішну журналістську роботу, аби сидіти вдома та пити вино? Вам відразу почнуть телефонувати занепокоєні родичі. Ви кажете: я збираюся загострити свої відчуття і дізнатися, чому відбувається такий галас навколо вина. Що чують ваші рідні: у вас проблеми з алкоголем і ви ризикуєте стати бездомною. Отож, світ вина і професія сомельє. Б’янка Боскер розказує власну історію про те, як змінила професію та смакові вподобання, готувалася до іспитів та участі у пригодах з Гільдією сомельє, як вміти відрізняти вино за 20 і 200 доларів, а ще відчути «душу» цього напою. Книжка «Схиблені на вині» про дивовижний світ вина і смак до життя.


А гриби збираєте? Якщо ваш дідусь розбирається у цій справі, то це просто чудесно. Маємо атлас-довідник «Гриби України», який допоможе і вам, онукам або дітям, перевершити у пошуках їстівних грибів навіть вашого діда. Цей грибний світ, як з’ясували ми самі, дуже загадковий. А відповіді насіяні у цьому довіднику. 


Ваш дідусь точно знається у риболовлі. Навіть якщо і не любить її. Це особливість кожного діда. У нас є шикарна книга Джо Сермелі, де знайдете аж 318 порад з ефективної риболовлі. Цей довідник допоможе от саме вам стати надійним напарником для вашого діда, якщо схочеться порибалити. «Хороший напарник знає, що тебе дратує, й уміє вчасно замовкнути й дати тобі спокій. Він завжди готовий допомогти тобі з неводом для риби, навіть якщо задля цього йому доведеться покинути щойно знайдений косяк форелі». Форель у Старобільську ви, звісно, не надибаєте. Але книжка є і вона готова навчити вас бути супер сучасним рибалкою. 


Загнали собі гачок у палець під час риболовлі, у темряві вдарилися головою і розбили ніс, просто порізалися чи травмували кінцівки? Так, буває без швидкої медичної допомоги не обійтися. Але що робити, коли вона ще не приїхала чи ви самі не дісталися пункту надання допомоги? Діяти самому. Джеймс Габбард і його «Перша невідкладна допомога своїми руками» навчає, як швидко реагувати на небезпеки, правильно збирати аптечку та які підручні засоби допоможуть полегшити біль і запалення.
Усі ці книги зберігаємо на своїх полицях. Приходьте, візьміть почитати собі й дідусю, відтак, ставайте ближчими до одне одного.

Фан-клуб дідів «Кобза»