«Що ж ви надумали перевіряти, якщо будівництво ще триває», – казали нам. 

«А чом би не почати виправляти помилки вже зараз», –  казали ми. 

П`ятницю 5 листопада присвятили моніторингу старобільських доріг на архітектурну доступність, які вже зараз будуються у місті в межах проєкту «Велике будівництво».

Це була відкрита подія з так само відкритими пропозиціями, щоб максимально наблизити рівень доступності у Старобільську до державних будівельних норм. А відбувався моніторинг у межах міжнародного проєкту Growing Active Citizens Hubs як продовження PLACH: Public Libraries as Active Citizens Hubs за програмою Чорноморського регіону та за підтримка Української бібліотечної асоціації.

Урешті, назбирали команду активних містян з молодіжної ГО Inventors, Луганського обласного краєзнавчого музею, бібліотекарів Good library, проактивної молоді зі студентського корпусу «Сова» та громадських діячів. Далі насипали інструкцій, на що найперше слід звертати увагу під час моніторингу, а далі сам моніторинг розділили на два етапи. З ранку до пізнього обіду об’єдналися в групи та почали моніторити дороги за п’ятьома маршрутами й, передусім, звертали увагу на стан пішохідних переходів у межах державних будівельних норма. А вже ввечері зустрілися на онлайновому громадському обговоренні результатів, куди покликали й представників місцевої влади. 

Прокладали маршрут доріг для аналізу доступності таким чином: 

Моніторингові групи звертали увагу, найперше, на такі речі: 

Із собою учасники моніторингу мали вимірювальну рулетку, а зафіксовані факапи фотографували задля унаочнення. 

Уже під час самого онлайн-обговорення команда поділилися назбираними результатами: 

Наступний крок – звернення команди до Служби автомобільних доріг у Луганській області й максимальна тісна співпраця з тамтешніми фахівцями. 

Пресслужба Good library