Після школи деякі учні клубів програмування Code Club спішили додому, щоб сісти за лептоп. Ні, не за відеоігри. І ні, не через ютьюбчик.

Усе тому, що вони зареєструвалися на три резонансних події з програмування, які  влаштовували з Луганським обласним відділенням УБА та проєктом Code Club Луганщина протягом жовтня завдяки дужій підтримці Meet and Code. Це європейська ініціатива, що популяризує новітні технології та цифровий світ.

На Луганщині цього разу спалахнули онлайн-івенти для випускників волонтерських клубів програмування і їхніх менторів-наставників – дитяча Школа менторів Code Club, Scratch-батли між учнями й дорослими та академія з прокачки скілів із програмування “HackerRank Sessions”.

Діти проходили триденну онлайн-Школу Coach for Coaching, результат якої – звання ментора Code Club, перші спроби наставництва у навчальній групі й співпраця з досвідченими менторами-програмістами. Учні вивчали принципи менторства, склали уявлення про своє перше заняття, послухали поради від наставників, які викладають Scratch, Python і HTML|CSS – Сергія Королевського, Максима Ярового і Сергія Марченка. На фіналі діти підготували свій урок, який проаналізували всім гуртом на останній шкільній зустрічі. Це буде перший досвід менторства, після якого доріжка простелиться вже до навчальних груп дітей, для яких випускники Школи і викладатимуть незабаром у новому семестрі Code Club.  

«Мені дуже сподобалося. І вчити дітей, і бути у Школі. Я вже не дочекаюся, коли почну навчати в новій групі. Довіряю своїм наставникам, бо завжди відчуваю їхню підтримку на уроках. Мені не страшно. Навіть цікаво. Так щоразу, коли беруся за підготовку до уроку. Спочатку нервую, а на самих уроках стає дуже весело. Я просто намагаюся бути собою» – Катруся Алейникова, випускниця Школи.

Друга подія – Scratch-батли між менторами і їхніми учнями. Під час діосерійного онлайн-турніру учасники захищали свої проєкти про захист довкілля, тварин, і навіть майбутнє Code Club 2500 року. Презентували ідеї, показали, як їх кодували й отримали доброчинні поради від одне одного. Переможців визначали відкритим голосуванням – судді батлу сипали вподобайти та сердечки, які ми не встигали рахувати. У першому батлі перемогла зелена команда дітей, а у другому – так звані, «жовті ментори».

«Це був захопливий батл з дуже цікавими проєктами: особливу увагу звертав на команди дітей, бо їм було набагато складніше, ніж менторам. Особливо сподобалося, що діти не робили якісь шаблонні, односкладні речі, а налагоджували взаємодію між багатьма персонажами. Приваблює сама ідея проведення таких батлів, тому що вони мотивують дітей на розвиток у програмуванні взагалі, а не тільки у Scratch. Та й менторам цей формат не дає засиджуватись на місці, підштовхуючи до подальшого розвитку» – Павло Буруля, ментор Code Club, бібліотекар Good library.

І, нарешті, третій івент для підлітків 12-17 років із досвідом програмування у середовищах HTML|CSS та Python – HackerRank Sessions. Це дводенна академія, стрижнем якої став інтенсивний темп кодування на платформах CodecAcademy та HackarRank. Ментором академії став засновник луганського обласного ІТ-кластера Reactor Нусрат Нурієв. На виході – діти об’єдналися у команди задля створення спільного продукту – сайту за визначеною темою.

«Ці дві сесії були покликані змотивувати дітей вивчати технології за сучасними методами. Дати їм поштовх в цьому напрямку. Нам потрібно було їх максимально об'єднати в групи і проєкти, інакше це все має такий слабкий ефект. Попри те, що діти досить кмітливі, потрібно більше часу і уваги приділяти саме командній роботі. Під час цих кодсесій я чіткіше зрозумів їх приблизний профіль знань. Мені особисто подобається працювати як ментор. Причому неважливо це діти чи дорослі. Головне, що тут, як мені здається,  ми побачили вмотивованих учнів які ідуть до кінця» – Нусрат Нурієв (Nüsrät Nuriyev), засновник ІТ-кластеру Reactor на Луганщині, ментор Академії.

 

 

Пресслужба Good library