Сім років тому півтора мільйони українців залишили свої домівки. Усе через збройну агресію Росію на Сході України та анексію півострову Крим.

У законодавстві навіть з’явився термін – внутрішньо переміщена особа. Через вимушену міграцію ВПО стикнулася із труднощами. А це пошук нового житла, роботи, отримання допомоги, громадянська та політична замученість до життя країни, власне інтеграція з новою громадою. Але поза усіма складнощами з’явилася глобальна проблема українського суспільства – дискримінація.

Саме про цей соціальний феномен поговорили 26 лютого на онлайновій конференції «Життя з нуля: соціальна проблема дискримінації (стигматизації) внутрішньо-переміщених осіб в Україні».

За словами Руслана Федоренка, модератора зустрічі та фіналіста програми FLEX’20, тема зустрічі – розказати українцям із усіх куточків країни, що проблема дискримінації існує. Більше того, вона не втратила свою актуальність навіть зараз. Крім того, це можливість знайти прагматичні варіанти її вирішення.

Учасники конференції розказали про власний досвід переїзду і ті проблеми, із якими повсякчас стикаються зараз.

Марія Починкова, викладачка Луганського національного університету імені Тараса Шевченка та переселенка, зазначає, що «навіть через сім років не відчуваю себе визначеною, немає почуття дому до сьогодні. Але разом із тим, розбудовувати університет було цікаво. Особливо пам’ятаю набір 2014 року. Ті студенти так вдихали й вдихають у нас такий оптимізм. А ще ми отримали новий досвід і друзів».

Однією зі спікерок стала і Світлана Моісєєва, директорка Good library: «2014 року бібліотека припинала своє існування, коли дирекція виїхала з окупованої території. Це було наше політичне рішення. Відбудувати бібліотеку без ресурсів – просто нереально. Але ми змогли відновити свій статус і отримали визнання на всеукраїнському рівні. Але зараз виникає питання: а що ж далі?».

Окрім того, до зустрічі долучилися волонтерка-соціологиня з Дніпра Ніна Лагутіна, громадська активістка, співзасновниця громадської організації «Центр спільного розвитку „Дієва громада”» Оксана Очкурова та докторка філософії і клієнт-центрована психотерапевта Олександра Федоренко.

Пані Олександра представила дослідження, де розказала про рівні інтеграції ВПО, думки переміщених осіб щодо свого статусу, кола спілкування, а також стратегії взаємодії між ВПО та громадою.

«Це великий плюс – почати говорити про потреби, проблеми переселенців. Особливо надихає, як молодь переймається питанням адаптації, інтеграції ВПО. Значить, не все втрачено», – резюмує зустріч пані Світлана.

 

Пресцентр Good library