Літаки розбиваються, кораблі тонуть, потяги сходять із рейок. Катастрофи стаються. І це гірка правда. А чи задумуємося, що спричиняє їх? Як почуваються ті, хто вижив, і ті, хто переживає втрату близьких? Цим складним питанням присвячений роман американського письменника й сценариста Ноа Гоулі.

The Washington Post дає таку рецензію: «Приголомшливий трилер. Страшна таємниця… болісна історія людської втрати». Відгук одразу «підкупив». Та чи погоджуємося з ним? Не зовсім. Бо книжка – то скоріше детектив, психологічна драма. Напруженості подій, страху та тривожності, властивим трилеру як жанру, у ньому небагато. Але в кожного читача виникають власні уявлення про книгу.   

Кульмінацією твору є падіння приватного літака в Атлантичний океан поблизу Нью-Йорка. На борту – 11 осіб, включно з командою. Запланованими пасажирами приреченого рейсу були великі цабе Девід Бейтман із всіма членами родини та охоронцем і Бен Кіплінг із дружиною. Перший – амбітний керівник телекомпанії «Ей-Ел-Сі ньюз», другий – мільйонер-підприємець. Під час посадки на рейс до багатіїв в останню секунду приєднується Скотт Барроуз. Хто ж він такий? Про нього та інших персонажів автор розповідає життєві історії. Та наштовхує читача на думку, що хтось із них мав намір спричинити аварію. Або ж впливові персони стали мішенню терористів.

Скотт – головний герой роману, художник, який неочікувано для самого себе сів на літак за запрошенням Меґґі, дружини мільярдера Бейтмана. У минулому Скотт – плавець та алкоголік-невдаха. Набуті колись уміння плавати рятують йому життя, коли повітряний транспорт падає, а чоловік опиняється вночі серед водяного простору з пораненою рукою. Він не розгублюється, збирає волю в кулак та рушає назустріч невідомому. Коли чує плач хлопчика, сина телевізійного магната, рятує йому життя. Адже орієнтується по зірках та добирається берега, до якого нетренована людина не допливла б. Скотта називають героєм. Але він так не думає. Порятунок Джей-Джея виводить персонажа з духовної кризи, наповнює сенсом його існування. Жага багатства та визнання відходить на другий план.

Скотт викликає симпатію, тому що він еволюціонує – від дивакуватого художника, що не вміє привести в порядок власне життя, до дорослого чоловіка, що бере відповідальність за маленьку дитину. Та детектив із ФБР, який розслідує справу, вважає його причетним до масового вбивства, а представники медіа слідкують за аморальністю Скотта та пов’язують його щирі прояви допомоги чи дружби з корисними намірами. Де правда? Треба докопатися smiley  

Джей-Джей – чотирирічна невинна дитина, яка дивом вижила після авіакатастрофи та була врятована маловідомим художником. Історія хлопчика відбувається в теперішньому часі. Коли він стає спадкоємцем батькових статків, коли з’являються опікуни – добра тітка Елеонор та її жадібний чоловік Даґ. Коли детективи та журналісти шукають подробиці смерті батьків та порпаються в подробицях життя рятівника Скотта.          

Що робить книгу вартою читацької уваги:

Емоції, які виникали під час прочитання:

Тож, якщо вас цікавить психологія катастрофи та внутрішні демони людей – гортайте книжку. Адже Ноа Гоулі створив роман, що проникає в серце.