Протягом 2020 року Відділ науково-методичної роботи проводив моніторинг оптимізації мережі бібліотек та бібліотечних послуг. Мета такої роботи –  сприяти створенню бібліотеками нової мобільної, систематизованої мережі бібліотек в умовах реорганізації громад. Також моніторинг мав і додаткове завдання – визначити стан бібліотек області. Ідеться про аналіз технічної спроможності бібліотек надавати сучасні послуги громаді, кадрової компетентності та прагнення до постійної самоосвіти, відповідності бібліотечних фондів міжнародним стандартам ІФЛА.

Долучилися до моніторингу лише 5 централізованих бібліотечних систем: Сватівська, Старобільська, Кремінська, Марківська, Біловодська. Та одна публічна бібліотека з філіями – Троїцька.

Аналіз функціонування мереж бібліотек показав:

  1. Стан приміщення бібліотек

У більшості бібліотек стан приміщення задовільний. Що найважливіше, вони опалюються. Бібліотеки або відремонтовані, або переведені до приміщення сільських рад. А це сприяє комфортному бібліотечному обслуговування.

Та все ж вагомий відсоток сільських бібліотек потребує капітального ремонту (Сватівський район – 3 бібліотеки, Марківський район – 3 бібліотеки). З усіх учасників моніторингу – найслабша матеріально-технічна база в бібліотеках Марківського району. Мережа бібліотек становить 15 бібліотек, з яких усі, за винятком Центральної районної, потребують ремонту, 7 бібліотек не опалюються, 3 бібліотеки навіть не мають освітлення. Сучасне технічне обладнання (комп’ютери, принтери, відеопроєктори тощо) наявне лише в 5 бібліотеках району (з них – 3 бібліотеки в сільській місцевості).

У Кремінському районі 6 із 21 бібліотеки не опалюються, також в 3-х сільських (Варварівська, Невська, Нововодянська) відсутнє освітлення; 5 сільських бібліотек (Житлівська, Варварівська, Невська, Кремінська №24, Булгаківська) потребують капітального ремонту; 10 бібліотек не ком’ютеризовані та не мають доступу до Інтернету, що унеможливлює надання цими бібліотеками сучасних послуг.

У Старобільському районі лише в 7 з 11 бібліотек стан приміщень відповідає сучасним вимогам.

  1. Стан бібліотечних фондів та його відповідність міжнародним стандартам ІФЛА.

У більшості бібліотек книжкові фонди перевантажені застарілими виданнями (виняток –  Марківська та БіловодськаЦБС).

У Кремінському районі є сільські бібліотеки (наприклад, Макіївська сільська бібліотека), у яких кількість книг на одного жителя сягає 20,2 книги, хоча стандарт – 2-3 книги.

Схоже становище і в бібліотеках Сватівського району – там з 28 бібліотек тільки в 8-ми об’єм фондів відповідає стандартам.

У Старобілському районі з 11 бібліотек (3 міських та 8 сільських) в 3-х міських та лише 2-х сільських якість фондів відповідають міжнародним стандартам.

Як наслідок, у цих бібліотеках спостерігається дуже низький відсоток надходження нової літератури.

Нові надходження до бібліотек відбуваються, переважно, за рахунок державної програми поповнення фондів публічних бібліотек, подарунків від користувачів та меценатів. Традиційно кошти з місцевих бюджетів виділяються лише на придбання періодичних видань. А в Марківському районі кошти на поповнення фондів не виділяються взагалі.  

  1. Професійна майстерність працівників.

Більшість працівників бібліотек мають достатній рівень професійної компетентності. У більшості – повна вища або базову освіта. До того ж, бібліотекарі продовжують навчатися на різноманітних освітніх платформах онлайн і офлайн, чим постійно підвищують фаховий рівень та володіння навичками soft-skills. Серед фахівців 5 бібліотечних систем та 1 публічної бібліотеки, які взяли участь у моніторингу, загалом 124 фахівці підвищили свою кваліфікацію протягом 2020 року.

  1. Мережа бібліотек на територіях

Усі центральні бібліотеки, що взяли участь в моніторингу, серйозно взялися за моделювання мережі бібліотек у їхніх районах.

Кремінська ЦБС чітко уявляє: які бібліотеки доцільно перетворити в бібліотечні пункти; які залишаться в складі публічної бібліотеки ОТГ, а які увійдуть до складу новоутворених закладів – «Народних домів».

У Троїцькому районі також визначена мережа бібліотек та пунктів видачі, з урахуванням забезпечення населення основними бібліотечними послугами. У Старобільському районі згідно соціальних стандартів під закриття підпадають 2 сільські бібліотеки (Новоборівська та Нижньопокровська), які можуть перетворитися в бібліотечні пункти, а Центральна районна та Районна дитяча бібліотеки – реорганізувати в одну бібліотеку сімейного типу, оскільки знаходяться поряд одна з одною.

У Біловодській ОТГ з 19 бібліотек – 7 готові до надання всього переліку бібліотечних послуг, 12 – умовно готові. Завдання перед керівництвом Біловодської ЦБС – посилити роботу по створенню умов для мешканців цієї громади. Керівництво Біловодської ОТГ критично оцінює можливість бібліотек та бачить перспективи подальшого розвитку та удосконалення бібліотечних послуг для населення.

Працюймо над самовдосконаленням на шляху до успіху.

Відділ науково-методичної роботи Good library