Наприкінці 2020 року Відділ науково-методичної роботи провів моніторинг серед бібліотек, які  залучені до проєкту «Дія».

Міські та сільські бібліотеки Луганської області, попри виклики цього року, активно працювали з проєктом «Дія. Цифрова освіта». За результатами моніторингу, завершеного 14 грудня, 72 бібліотеки проводили навчання та рекламну діяльність в межах проєкту. Загалом ці 72 бібліотеки провели 975 занять. На час карантину 56,9% бібліотек проводили індивідуальні заняття. Інша половина – не мали змоги організовувати навчання офлайн, але здійснювали дистанційні консультації телефоном або в соціальних мережах.

84,7% аудиторії, яка навчалася, це – пенсіонери; на другому місці – учні та студенти, на третьому – вчителі, батьки. Дистанційне навчання для пенсіонерів видалося надскладним, адже вони переважно мають початковий рівень цифрової грамотності. Тому в такій формі заняття здебільшого не проводили. Натомість більш досвідчені користувачі технологій мають змогу дистанційно опанувати курси за своїми потребами або допомогти своїм рідним з навчанням.

Найпопулярніші курси на платформі – це серіал про базові цифрові навички; серіал, присвячений сплаті комунальних послуг; серії для вчителів; курс про кібербулінг і блогерство.

Умови в бібліотеках, які взяли участь у моніторингу, не однакові. Серед опитаних – 90% мають доступ до Інтернету, у іншої частини інтернет-зв’язок дуже низької якості або відсутній. Більшість опитаних бібліотек можуть запропонувати своїм клієнтам від 1 до 5 комп’ютерів. Оцінку 5 з 5 якості свого інтернет-з’єднання ставлять лише 30,6% опитаних, оцінку 4 – 48,6%. Інші – оцінюють свій інтернет-зв’язок як неякісний.

Бібліотекарі теж навчаються на платформі. Як середній показник – кожен бібліотекар опанував від 5 до 12 курсів.  

Активно проводяться консультації онлайн та офлайн. Та далеко не всі 72 опитаних бібліотек є офіційними хабами цифрової освіти. А тому, шановні колеги, якщо ви ще не зареєструвалися в якості такого хабу, не зволікайте, подайте заявку вже зараз: https://osvita.diia.gov.ua/hubs

Навіщо вам це?

Нехай ваші успіхи будуть помітними.

Відділ науково-методичної роботи Good library