Може, дифірамби? А-а-а, варіативність же! Тому обирайте варіант/варіянт, що більше личить вашим переконанням.

 А ми от знову тренінг влаштували. Ходіння адаптаційними колами нового правопису звели нас у такі кутки: буквосполучення th у словах грецького походження; буквосполучення au, ou; фемінітиви за допомогою особливих суфіксів.

Учасники бадьоро коментують «логаритми» і «катедру», «дияконесу» і «фізикиню», «лавреата» і «павзу». Симпатизують найбільше тим варіантам, до яких звикли: «кафедра», «ефір», «міф», «аудиторія», «лауреат».

Цікава історія вийшла з давніми літерами «тета» і «фіта». Це через них і виникла оця своєрідна орфографічна варіативність у словах ана́фема і ана́тема, дифіра́мб і дитира́мб, ефі́р і ете́р, ка́федра і кате́дра, логари́фм і логари́тм, міф, міфоло́гія і міт тощо. Учасниці тренінгу і Сергій здивовані – чому ми так глибоко копаємо? Але все логічно – історичне «шматування» України спричиняє зародження різних мовленнєвих традицій, зокрема і цю. Тому шануймо історію, поважаймо варіативність.

Фемінітиви – слова жіночого роду, що використовуються до всіх людей, незалежно від їхньої статі,  – м-м-м, смакують добре, тільки-от декому гірчить. Педіатриня, секретарка, завідувачка, критикиня, пілотеса, редакторка – щось не так? Правопис пропонує приєднувати до маскулізмів, тобто слів чоловічого роду, певні суфікси: -к-, -иц(я), -ин(я), -ес-. Вони допомагають утворювати шанобливі фемінітиви, якими ви точно нікого не образите. Ба більше, встановите рівновагу між маскулізмами і словами жіночого роду. І нащо воно треба? Раніше ж добре жилося. А от у Лаврентія Зизанія, наприклад, спитайте. Для чого мовознавець XVI ст. додав до свого словника «Лексис» аж 7 жіночих найменувань: горбата, дочка, молодиця, невістка, скорчена, сляка. А? А? Коротше, усе просто. Мова оновлюється, наш мозок – теж. Традиції перетравлюються й адаптуються до всього найпрекраснішого, що відбувається у мові солов’їній. Тішмося з терпінням і розумінням.

Паперовий смайлик знову пустив сльозу. Учасники голосують за теми наступної зустрічі. До рівня «знавець» – ще чотири кола. Ми готові? Ми готові.

Прес-центр Good library