Як часто на вас находить осяяння, розуміння того, що раніше було невтямки? Такі блискавичні оказії нашого мозку звуться або ага-реакцією, або внутрішнім інсайтом, чи то моментом еврики. Пам’ятаєте Архімедовий оклик «Еврика!»? От тоді вчений і пережив так зване осягнення, що дозволило йому відкрити закон гідростатики. А ще інсайт наштовхнув Ісаака Ньютона на теорію гравітації, Пола Маккартні спалах застав уві сні, заклавши у головешечці музиканта славнозвісну мелодію «Yesterday». І таких випадків, як виявилося, вдосталь, щоб упевнено стверджувати про унікальні випади з нашої черепної коробочки.

У книжці «Момент еврики: Ага-реакції, творчий інсайт і мозок» дослідники Джон Куніос та Марк Біман зібрали багато цікавезних розповідей про людей, які пережили інсайти. Це реальні історії, після прочитання яких відразу замислюєшся, чи можна і себе віднести до числа людей, котрі вразили світ раптовими відкриттями, ідеями, рішеннями?

А зараз момент відвертості. У мене трапляються ага-реакції. Круте відчуття, нічого не скажеш. Передує цьому, у моєму випадку, декілька етапів. Спочатку я з неприхованою придуркуватістю на обличчі намагаюся знайти те кляте рішення або зачепитися бодай за найменший натяк на ідею. Моє священне місце народження творчих інсайтів – убиральня або ж ванна. Здебільшого саме там зі мною і трапляються дива.

Інсайти, пишуть автори, схожі на котів. Зазвичай, коли їх кличеш – їхня величність фіг підійде. Залишається лише трохи підлестити, але і це не надійний шлях до ага-реакції. Вони беруться нізвідкіля, звалюються раптово і не дають спокою допоки не складеш до купи пазлики, які вже знаєш, як зібрати.

Автори книги діляться описом того, як приблизно народжуються і проходять ага-реакції. Об’єкт дослідження – мозок, де права півкуля – домівка віддалених асоціацій, джерело інсайту, а ліва – вірний товариш, який доводить справу до кінця – пускає негаданий феєрверк і підбурює людину до усвідомлення чогось завітного.

Говорять, що такому емоційному підйому сприяють приємні відчуття, задоволення, прискорене мислення, внутрішня впевненість. У ванній я перебуває саме в такому стані. Але дослідники наголошують, аби посприяти появі, наприклад, творчого осягнення, треба, найперше, займатися тим, що робить нас щасливими.

«Неважливо, куди ви йдете чи що робите, все своє життя ви проживаєте в межах власного розуму».

Якщо ви з числа шизотипів, котрі відрізняються дивацькими психічними перлами, то не варто засмучуватися. Бачте, у вас найбільша схильність до творчого інсайту. Але фанатіти не варто, бо це дещо дратує інших типу нормальних людей. Отож, науковці переконані, що творчість і психічні розлади пов’язані між собою. Контролювати свою «геніальність» важко, тим паче коли вона муляє чи то друзям, чи то колегам. А чого муляє? А тому, що велика кількість ідейних спалахів можуть робити вас неконтрольованим, тобто несповна розуму. Можна в такому випадку добряче отримати по шияці або ж вилетіти з роботи.

Декого ага-реакції зробили не просто відомими та заможними, але й наділили сенсом життя. Гелен Келлер була сліпоглухою з раннього дитинства. Усе, що вона могла – відчувати на дотик. За допомогою своєї викладачки – Енн Саліван – дівчинка пізнавала світ і згодом навчилася «бачити». Відчуття холодної води, виведення вчителькою слова «вода» на маленькій долонці Гелен і раптова мить еврики, яка докорінно змінила все. Символи – ось у чому розгадка! За допомогою символів дівчинка може спілкуватися. Ось так приблизно і виглядав інсайт. Гелен стала видатною письменницею, активною громадською діячкою, здобувши освіту та створивши праці, що до сьогодні надихають світ.

Коротко кажучи, хороша штука ці інсайти. Звісно, книга розповість вам про них набагато більше. І не оминайте історії, бо вони допомагають якнайкраще розібратися з механізмами нашого мозку.

Підігрівайте свої інсайтики читанням ;)

Цьомки-бомки!