Війна, дискримінація, внутрішній протест, віроломність, деморалізованість, надія, боротьба, спалах нових сил або ж їхнє тління – з такої тернини вибратися важко. Випробування за випробуванням – чи така доля кожного нового покоління? Схоже на те. А книги, які ми вам дуже радимо прочитати, розкажуть про це більше. 

1. «На Західному фронті без змін», «Повернення», «Три товариші» Е.М. Ремарка – твори, які ввійшли у книгу про «втрачену генерацію», або, як називаємо це ми, «покоління, приречених на муки». Перша світова війна, участь у ній зовсім молодих людей, а як наслідок, спотворені надії на майбутнє.

2. «Сирітський потяг» Крістіни Бейкер Клайн – розповідь про спогади 91-річної Вівіан, яка ще маленькою опинилася у так званому сирітському потягу. Це той потяг, який  у 1854 – 1929 роках перевозив сотні тисяч дітей-емігрантів, позбавлених батьківської опіки, із Нью-Йорка до Середнього Заходу. Місія наглядачів – улаштувати «показ» безпритульних дітей для жителів певного містечка, аби ті стали їхніми опікунами. Та іноді нова родина перетворювалася на ще гірше пекло…

3. «Ніч у Лісабоні», «Тріумфальна арка» Е. М. Ремарка – де автор продовжує втілювати нестримне бажання показати життя унікальної частини німецької нації, яка воліє скоріше забути про власне походження, переродитися, але в жодному разі не згадувати та не повертатися до псевдобатьківщини.і нова родина перетворювалася на ще гірше пекло…

4. Книга «Крадійка книжок» Маркуса Зузака вразила неабиякою оригінальністю та емоціями. Ви коли-небудь читали оповідки, написані її величністю смертю? Отож, цей споглядач переказує історії життя людей під час Другої світової війни. Особливо Смерть «симпатизує» маленькій Лізель, яка має пристрасть – красти книги.

5. Трумен Капоте «Інші голоси, інші кімнати». Цей роман – перше та геніальне творіння Капоте.  Є щось загадкове та лякливе у цьому творі. Мабуть, таки дійсно впливає специфічна атмосфера південної готики – місцевість Алабами з густими лісами, палючим сонцем, дивними рослинами та не менш загадковими людьми. Саме у такій місцині опиняється герой роману, тринадцятирічний хлопчина Джоел Гаррісон Нокс, який приїхав до маленького відлюдькуватого ранчо Скалліз-Лендінґ, що самою назвою наштовхує на не дуже приємні думки (scull – з англійської «череп»), у пошуках батька та прихистку. Від цього роману хочеться плакати, радіти й часом відсахнутися, бо у ньому є те, що зветься правдою життя.

6. «Великий Ґетсбі» Френсіса Скотта Фіцджеральда – це цілий світ, який марив американською мрією – майбутнім щастям, вічним, без жодного натяку на поразку. Та шкода, що світ цей купувався і продавався – процес часом  невимовно приємний, а інколи жалюгідний. Чи розуміли це герої «Великого Гетсбі»?

7. «На запах м’яса» Люко Дашвар, де героями є звичайні українці, народжені в різних умовах. У кожного свій арсенал життєвих випробувань, з якими доводиться жити, або ж навпаки – життя здається пасткою, у якій більше немає сил знаходитися. Більшість героїв керуються фрейдівською теорією: м’ясо необхідне, щоб перемогти голод та задовільнити тіло.

8. Ільма Ракуза «Море моря». Не часто зустрінеш поетичну автобіографію, але Ільмі Ракузі вдалося створити дійсно теплу й унікальну річ. Її власна історія − це постійне налаштування внутрішнього компасу. Ільма народилась у Словаччині, росла у Будапешті, навчалась у Парижі, Ленінграді та Цюріху… Життя на валізах, зміни міст, мов, людей. Не шукайте у цій книзі сюжету, шукайте емоції, спогади, гарні фрази та яскраві образи. Це скоріше збірка есе, ніж роман. У її образах можна побачити себе, ніби хтось знайшов твій щоденник і надрукував…

9. «Поклоніння ящірці» Любка Дереша – ця книга народжена не з метою гонитви за масовим читачем. Цей твір для того, аби замислитися: що ж коїться з поколіннями, куди вони прямують, і що на них чекає в майбутньому? Головне, щоб ці питання не залишилися без відповідей. Троє друзів вирішують помститися жорстокому кривднику. Ця трійка представляє коло неформалів у невеличкому містечку, і, власне, змушена страждати через це. Але що в цьому поганого – бути інтелектуалом, мислити далеко не так, як інші п’ятнадцятилітні, захоплюватися глибинним дослідженням навколишнього світу. А далі тільки помста… Михась, Дзвінка та Гладкий Хіппі  рішуче планують «знищити своїх янголів».

10. Міхаель Классен «Корпорація гіпі». Думаєте гіпі лише співали пісень та проповідували вільне кохання? А ось і ні. Автор книги намагається зазирнути всередину цієї культури через… бізнес та маркетинг. Чому? Усе елементарно: усі продукти, створені чи популяризовані гіпі, зараз мають шалений успіх та приносять своїм власникам мільйони доларів. Саме гіпі породили попит на такі речі, як органічна їжа, потерті джинси, йога, трав’яний чай і навіть просування ПК та Інтернету. Крім миру та любові, гіпі можуть якщо не бути бізнесменами, то сприяти бізнесу.