Зі щоденника бібліотекаря: «Моя поїздка до Всеукраїнської літньої школи адвокації».
Залюбки поділюся тим, що назавжди закарбувалося у моїй пам’яті. З 3 по 7 липня 2017 року проходила V літня школа адвокації для бібліотекарів, яку щорічно проводить секція адвокації Української бібліотечної асоціації. Цього року бібліотекарі зібрались у місті Заліщики Тернопільської області, що розташовано у дивовижному куточку України на берез Дністра. Гостинна земля Тернопільщини приймала фахівців бібліотечної справи з 9 областей України.

Цьогорічна школа відзначилася тим, що в ній взяла участь велика кількість представників місцевої влади та громадських активістів. Тобто сам факт проведення такого представницького бібліотечно-професійного заходу сам собою став прикладом бібліотечної адвокації. Місце проведення Школи було обрано не випадково. Із самої її назви – «Адвокація в стилі Еко»  – зрозуміло, що мова йшла про екологічні проекти, що реалізують українські бібліотеки та їхній вплив на розвиток місцевих громад. Навіть відкриття школи видалося «зеленою» подією: бібліотекарі України посадили дерево перед будівлею Заліщинської центральної районної бібліотеки.  Заліщицький район багатий унікальною флорою і фауною та відомими на всю країну природними заповідними місцями, серед яких: Національний парк «Дністровський каньйон», екопарк «Заліщицький агроколедж ім. Є. Храпливого»

Чотири дні бібліотечні фахівці з усіх куточків країни ділилися досвідом та дізнавалися про те, які екологічні проекти підтримують їхні колеги з Тернопільщини. Приємно, що майже всі три дні поспіль із нами провела мер міста Заліщики Алла Квач, члени громадської ради району, місцеві активісти та представники інтелігенції.

Результатом роботи Школи стали:

Бібліотекарі України забрали із собою незабутні враження та чудові почуття, якими їх нагородила гостинна Тернопільщина. Далі – розповсюдження набутого досвіду та реалізація задумок.

 

Світлана Моісєєва,
учасник V Всеукраїнської літньої школи адвокації для бібліотекарів, заступник директора Луганської ОУНБ ім. Горького.