У нас нарешті гамірно. Зустрічаємо нового гостя Good library – художника Сергія Захарова. Він приїхав до Старобільська як учасник мистецької артрезиденції «Аура Міста». У нас же – презентував свій графічний роман «Діра. Літо 2014». Перше видання, зізнається автор, вийшло зовсім не таким. Воно скидалося більше на книгу з ілюстраціями, а не на комікс. Але нова книга вже має ту динаміку, притаманну сюжетові. 

У коміксі «Діра» пан Сергій розповідає власну історію літа 2014 року. Донецьк, у який вже зайшли бойовики, змінився. «Було відчуття втрати міста», – зізнається митець. Тож, бажання опиратися стає очевидним. Пан Сергій разом із товаришем вирішують піти в підпілля, аби через мистецтво боротися проти окупації. 

На фанерних листах митці вирізали фігури бойовиків та розмальовували їх. Так вони встигли розмістити за один вечір 4 таких фігури.

«Це нагадувало цілу спецоперацію. Треба продумати, у яких місцях їх ставити, де немає камер спостереження, яким боком під'їхати на машині. Пізніше ми змінили тактику, адже це було небезпечно». 

Ще за деякий час пан Сергій із другом розмістили ще 4 фігури. «Найбільше я боявся, що мене застануть зненацька». Так і сталося. 6 серпня 2014 року художника вистежують терористи й кидають до підвалу колишньої будівлі СБУ.

Більше місяця митець терпить знущання, тортури і сон на бетонній підлозі. «У цих підвалах своє життя, свій контингент. Тут різні люди з різних куточків. Було відчуття, що потрапив у 1937 рік, коли людей кидали до підвалу за те, що хтось на когось щось сказав», – узагальнює автор комікса.

Пану Сергію вдалося вибратися. Зараз він продовжує творити й розповідати про справжнє обличчя «русского мира». 

Наостанок автор ділиться своїм бажанням - доопрацювати комікс і видати його повноцінним тиражем. «Комікс для мене – окремий вид мистецтва, який має право існувати. Це окремий напрямок. Це потужний і цікавий формат, який не до кінця освоєний українцями», – підсумовує Сергій Захаров. 

Пресцентр Good library