Запашна випічка і чаювання, вечори під пледом і споглядання дощу у шибку, свічки й ароматичні лампи, шоколад і тріскотіння дерева в каміні. Чуєте-чуєте шурхіт книг про скандинавів? Лаґом, хюґе та люке – те, що робить життя гармонійним, толерантним, неконфліктним і ощадливість. Те, що наповнює життя сенсом, а відтак – щастям. Так, нарешті, повернулася наша книжкова #Стопка. Ось що вихопили для вас:

«Лаґом» Лоли А. Екерстрьом

Авторка – програмістка за фахом і письменниця за покликанням. Вона занурюється в лаґом – шведську ментальність, якою буквально просякнуте все. Лаґом – поміркованість, рівновага й золота середина, те, чого повинен прагнути кожен. А це: покупки в секондгедах – там завжди якісні речі; мінімалістичний і функціональний дизайн приміщень / меблів; відкритість до інших культур і релігій; прийняття свого тіла й відверті розмови про секс та екологічний підхід до всього.

Життєве кредо лаґому: «Менше – це більше». Перерви на каву у робочий час, настільні ігри з друзями, смачна їжа та сміх досхочу – не дивно, що шведи займають10 місце у рейтингу щастя серед країн світу.

«Маленька книга хюґе» та «Маленька книга люке» Міка Вікінга

Хто міг написати ці книжки про щастя й маленькі радощі, як не генеральний директор Інституту дослідження щастя? Автор – людина, яка працює зі щастям і рахує усмішки людей.

Хюґе – мистецтво створювати атмосферу. Найперше – приємну, де добре тілом і душею. Запалені свічки, лампи з м’яким світлом, в’язані речі, запах дерев’яних меблів, прогулянки пішки й добросусідство – прості секрети хюґе.

Люке – це саме щастя. Бо так воно перекладається з данської. Оцим останнім якраз і займаються в Інституті щастя, що в Копенгагені. А як же досягнути щастя? Платити великі податки. Цим і займаються данці.

Рівень життя одного залежить від спільного добробуту. Якщо перефразувати, вони не сплачують податки, а купують високу якість життя.

«Рік хюґе по-данськи» Гелен Расселл

Переїхати у країну, про яку знаєш одне-єдине – там штаб-квартира найпопулярнішого конструктора у світі Леґо.  Гелен Расселл ризикнула, і вирушила зі своїм чоловіком у Данію – найщасливіший куточок світу. А щасливі там люди тому, що їм комфортно жити у країні, де найбільші податки, рясні свінгерклуби, популярне хобі – секс у громадських місцях, смачна випічка, пристрасть до страв зі свинини і таке інше.

Англійка відкриває хвіртку до скандинавської філософії хюґе, яка і є джерелом радості й задоволення данців.

Чи не пошкодувало подружжя, що цілий рік прожили у зовсім незнайомій країні? Хоча відразу відповімо, що ні. Бо саме у Данії здійснилася найбільша мрія авторки і її чоловіка. Запрошуємо почитати, щоб, можливо, надихнутися і здійснити власну мрію wink