«А в серпні їдемо до Дніпра». Після насиченого Мандрівного культурного шелтера у Черкасах знову пакуємо валізи з трьома подіями. Їдемо втілювати різні формати взаємодії між переселенцями і дніпрянами.

Так, упродовж 26 – 28 серпня команда Шелтера проводила дискусію «Культурна деокупація: з чого починати», антилекцію з української літератури «Витвір UA» та фотовиставку «Мандрівний Старобільськ», навколо якої проходили літературно-музичний квартирник і творча майстерня.

У кожної з цих подій – своя унікальна історія.

Починаємо з публічної дискусії у Центрі сучасної культури (DCCC). У форматі вільного мікрофону говоримо про культурну деокупацію Луганщини. Висловлюються і луганці, і дніпряни – громадські активісти, волонтери, молодіжні працівники, музиканти, бібліотекарі.

Також розмову підтримали запрошені спікерки – голова Луганської обласної молодіжної ради Ганна Рясна і директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради Одарка Біла.

Разом з’ясовували, якими сенсами і діями наповнене поняття культурної деокупації і чи ефективно вона діє зараз. Наводили приклади та ділилися історіями, як саме різні спільноти, а особливо молодь, впливають на культурну відбудову.

Дніпряни розповіли про свій досвід участі в культурній деокупації на Херсонщини, де молодь Дніпра допомагала рятувати понівечений і сплюндрований росіянами музей. А луганці поділилися своїм баченням культурної відбудови та проєктами, над якими працюють ще з початку повномасштабного вторгнення.

Особливо гостре питання дискусії – як повернути молодих людей на деокуповані території. Зокрема говорили про конкретні інструменти залучення молоді до відбудови, культурні обміни з іншими регіонами, взаємоповагу та збереження ідентичності.

Додаємо кілька цінних тез:

«Важливо, щоб молодь долучали не лише до відбудови у форматі волонтерства, а й до діяльності в органах місцевого самоврядування».

«Культурна деокупація – це ще й про знайомство з одне одним. Луганщина має розказувати про себе іншим регіонам, про свої традиції, своїх людей. І це стосується всієї мережі – держави, бізнесу, громадськості. Усі мають опікуватися цією задачею».

«Культурною деокупацією Луганщини треба займатися зараз, а не чекати її фізичного звільнення. Хоча б у контексті планування, визначення напрямків або розвіювання стереотипів про наш край».

«Велика битва за культурну деокупацію ще попереду. Бо культура – це не лише концерти, палаци культури, різні заходи. Це буде бій за людей».

Також ділимося записом дискусії у Facebook.

Наступного дня занурюємося у другу подію Шелтера – «Мандрівний Старобільськ». На тому ж просторі у DCCC проводимо фотовиставку краєвидів Луганщини, квартирник за участі дніпровських та старобільських музикантів і поетів, а також арттерапію у форматі творчої майстерні.

Під час виставки гості знайомилися зі світлинами від чотирьох старобільських і луганських фотографів – Дениса Черв’яка, Олександра Букреєва, Дениса Каркачова і Миколи Моложона. З Денисом Черв’яком влаштовуємо артток, говоримо про концептуальність фото впродовж війни, силу пам’яті та фокуси сприйняття різних міст сьогодні.

Згодом починається літмуз частина події – квартирник. Своєю поезією діляться громадська діячка і поетка Настуня Літаш зі Старобільська, а також дніпряни – поетка, науковиця та волонтерка Настя Теплякова і громадський активіст, засновник благодійного проєкту «Творчість Нескорених», поет Антон Жданків (Нік Дево).

Далі – музика. На імпровізованій сцені виникає колаборація між старобільським виконавцем Сергієм Летучим і коханістом дніпровського гурту Nera. Сучасне українське кантрі грає дніпровський ковбой Max Paragraph. Макс виконує роль цілого оркестру одночасно: звучать гітара, тамбурін, стомпбокс.

Драйвовий фінал події влаштовує гурт NERA. Дніпряни міксують hard-rock, alternative rock та folk rock. Слухаємо і танцюємо під авторські пісні та переспіви.

Остання подія шелтера у Дніпрі – антилекція з української літератури «ВитвірUA». Її провели у Бібліотеці української діаспори імені Джона Маккейна, що знаходиться у будівлі Центральної міської бібліотеки. Проєктували уявну соціальну мережу з героями і героїнями укрліту. Обрали три твори від авторів різної доби – повість «Лихі люди» Панаса Мирного, «Меланхолійний вальс» Ольги Кобилянської та «Доктора Серафікуса» Віктора Домонтовича. Гості антилекції – а це вчителі, біблітекарі, школярі та книголюби – онипилися у мережі з персонажами та могли прокоментувати їхні блоги, а також тематичні рубрики приватних спільнот. За кращі коментарі голосували сердечками, а опісля переможці отримали книжковий подарунок та фото пейзажу нашого рідного міста Старобільська.

Дякуємо за цю подвійну подорож до Черкас і Дніпра – міст, що прихистили всім серцем нашу команду та людей, задля яких ми працюємо. Мандрівний культурний шелтер Луганщини матиме продовження і ми впевнено про це спойлеримо. Чекайте у вашому місті!

Проєкт «Мандрівний культурний шелтер Луганщини» реалізовано за фінансової підтримки програмою «Culture Helps / Культура допомагає», яка імплементується Іншою Освітою спільно з zusa за підтримки Європейського Союзу.

 

Пресслужба Good library