Культурний шелтер вирушає у другу подорож! Цього разу – до Дніпра. Протягом 26-28 серпня на різних локаціх міста проведемо три події за проєктом «Мандрівний культурний шелтер Луганщини».

Нагадуємо, що наша місія – об’єднати внутрішньо переміщених осіб з місцевою громадою у форматах живого спілкування, дати майданчик для обміну думок, нетворкінгу, пошуку натхнення, зрештою, спільного відпочинку.

Ініціюємо Шелтер разом із ГО «Луганське обласне відділення Української бібліотечної асоціації» за підтримки програми «Culture Helps / Культура допомагає», яка імплементується Іншою Освітою спільно з zusa за підтримки Європейського Союзу.

Для втілення ідеї проєкту обрали два міста – Черкаси і Дніпро, де перебуває досить багато переселенців з Луганщини та є особливий запит на подібні події. Команда вже провела перший Шелтер у Черкасах.

У Дніпрі Мандрівний культурний шелтер проходитиме за такою послідовністю: 

1. Публічна дискусія «Культурна деокупація: з чого починати?»

26 серпня, 17:00

Місце: Центр сучасної культури у Дніпрі (DCCC), Крутогірний узвіз, 21a

У форматі «вільного мікрофона» відбуватиметься діалог із запрошеними спікерами та іншими гостями про роль спільнот у культурній деокупації, інструменти та формати взаємодії між людьми.

Серед спікерів дискусії: Одарка Біла – директорка департаменту молодіжної політики та національно-патріотичного виховання Дніпровської міської ради та Ганна Рясна – волонтерка, громадська активістка, директорка Луганського обласного центру підтримки молодіжних ініціатив та соціальних досліджень.

Організатори запрошують усіх охочих, зокрема громадських активістів, культурних і проєктних менеджерів, активну молодь з-поміж містян і ВПО, істориків, музейників, бібліотекарів, архітекторів, культурологів, митців.

Вхід вільний. Реєстрація за лінком або як прибудете на місце події:

2. Фотовиставка «Мандрівний Старобільськ»

27 серпня, з 17:00 по 20:00

Місце: Центр сучасної культури у Дніпрі (DCCC), Крутогірний узвіз, 21a

Подія об’єднуватиме в собі три формати:

Мистецька подія запрошує всіх охочих, зокрема музикантів, поетів, фотографів, інших митців. Локація з арттерапії стане додатковим простором для дітей і батьків.

Зареєструватися на подію можна так само за лінком або відразу як прибудете на локацію:

3. Антилекція з української літератури «ВитвірUA»

28 серпня, 16:00

Локація: Центральна міська бібліотека, вул. Воскресенська, 23

Упродовж антилекції учасникам запропонують переосмислити твори домодерного і модерного укрліту. Зокрема йтиметься про «Меланхолійний вальс» Ольги Кобилянської, «Лихих людей» Панаса Мирного і «Доктора Серафікуса» Віктора Домонтовича. Антилектори спроєктували соціальну мережу, де персонажі цих творів ведуть свої сторінки і блоги. Учасники зможуть погортати цю соцмережу та навіть лишити там свій коментар.

Подія стане у пригоді учням старших класів, студентам-філологам, учителям, бібліотекарям, книголюбам та всім, кому цікава українська література.

Реєстрація – за лінком  

Участь у подіях мандрівного Шелтера безоплатна.

Сторінка Шелтера у фейсбуці

У разі питань щодо своєї участі у проєкті, уточнень або додаткових пропозицій – будь ласка, пишіть або телефонуйте команді організаторів.

Керівниця проєкту Юлія Лисюк, +38 066 818 70 43, телеграм