А чи знаєте ви, як живеться богам та богиням у сучасному світі? Де вони мешкають та навчаються, чи вміють вони кохати або дружити? Які виклики перед ними ставить Колесо Долі? І взагалі хто це – ті пихаті божества?

Якщо вам так само цікаво досліджувати мітологію, як і мені, не лише за описом у старих підручниках, а і з точки зору сучасного українського пера, то я пропоную зануритися у фентезійний світ книг Наталії Матолінець, а саме прочитати роман «Академія Аматерасу».

Обіцяю, що цю «божественну» мандрівку ви пам’ятатимете довго!

Та перед кожною подорожжю варто ретельно підготуватися! У нашому випадку – прочитати ЛітОглядку.

Що візьмемо з собою в мандрівний рюкзак? Мапу

Для початку маємо знати, а куди взагалі вас приведе книга пані Наталії? Відповідаю: очевидячки, центром подій є Академія Аматерасу, де навчаються юні боги та богині. З оповіді ми дізнаємося, як виник цей навчальний заклад, хто його заснував та які перешкоди поставали в минулому. А якщо вже дуже направду, також дізнаєтеся, які саме проблеми ще досі спіткають студентів та викладачів Академії.

Крім цього, вас чекають неймовірні мандрівки поза межами навчального закладу. Як-от у минуле, щоб дізнатися секрети попередніх студентів Академії. Ще до зловісної богині, Колеса Долі, аби врятувати своїх друзів. А ще у спеціальний санаторій для божеств, щоб відпочити, у різноманітні атмосферні кафе, аби випити какао та знайти … когось. Звучить заманливо, еге ж?

Словник

У будь-яку іноземну країну маємо взяти або словник, або хоча б Google-перекладач. І хоча «Академія Аматерасу» написана рідною мовою, та все одно значення деяких слів мусимо відшукати/згадати. І не лякайтеся, це не складні терміни або математичні вирази – тлумачити треба персонажів твору! Несподівано? Бо усі герої книги – найрізноманітніші боги та богині: японські, шумерські, давньогрецькі, скандинавські (і це ще не все!).

Також попереджаю, що словник, який вам стане у пригоді, знаходиться наприкінці книги. Саме там ви знайдете короткі тлумачення тих персонажів, які є героями «Академії». Цікавий факт: цей словник створила сама авторка – Наталія Матолінець.

Путівник

Подорожувати і без туристичного путівника? Не годиться. У випадку з «Академією Аматерасу» – це невеличкий опис сюжету, щоб ви, дорогі читачі, знали, що ж там врешті-решт відбувається.

А історія незвичайна навіть для життя осяйних та великомудрих богинь та богів. У творі йдеться про Рендал Савітрі, яка є втіленням давньоіндійської принцеси Савітрі.

Звернімося до словничка:

«Савітрі — героїня давньоіндійського епосу «Магабхарата», у міфах індуїзму — мудра й відчайдушна принцеса, яка пішла за своїм чоловіком Сатьяваном у загробний світ, коли його душу забрав бог смерті Яма. Дорогою бог тричі спиняв принцесу й наказував повертатись у світ живих, проте вона відмовлялася покинути свого чоловіка, і її сміливі слова так зворушили бога, що наприкінці він подарував життя Сатьяванові та благословив їх із Савітрі на довге життя й невичерпне щастя».

Авторка показує нам трансформацію юної Рендал: від аварії, після якої дівчина забула своє минуле, –  до розкриття таємниці «хто ж така ця Савітрі»? Звісно, без неочікуваних поворотів пані Наталія нас не залишила.

Додам, що Рендал звичайна-незвичайна богиня: вона не найкраща в навчанні, постійно потрапляє в небезпечні пригоди, а також володіє цікавим даром – вміє вирощувати мрії!

Крім головної персонажки, ми спостерігаємо і за іншими героями: породженням хаосу богинею Ніктою Ромі, сонячним богом Амоном Діонісом, загадковим та вогнезапальним Заксом Нортоном, сміливим та вірним Зіґфрідом. Але запевняю вас: серед численних персонажів «Академії» ви точно знайдете свого фаворита! Кожен герой діє відповідно до логіки своєї натури, тому ми розуміємо їхні вчинки та думки, мрії та плани.

Якщо ж ви не обізнані в мітології та не хочете заглиблюватися аж настільки в причинно-наслідкові зв’язки, то врешті отримаєте цікаву історію про незвичайних студентів у магічному закладі освіти.

Проте все ж таки раджу спершу ознайомитися зі словником наприкінці книги, бо тоді мотивація та дії героїв сприймаються геть інакше.

Попкорн

Спостерігати за перипетіями сюжету «Академії» – окремий вид насолоди. Бо на нас чекають битви, не гірші від сцен у відомих бойовиках, любовні інтриги на будь-який смак, таємниці та розслідування, через які забракне повітря в легенях! А ще мандрівки в просторі та часі, флешбеки та наймогутніші антагоністи, яких тільки можна уявити. Але цього вже точно не скажу, бо … страшно!

Окрім фантастичних пригод, у які потрапляють Рендал та її друзі, студенти ходять на лекції та виконують практичні, штудіюють книги в бібліотеках та влаштовують вечірки, сваряться, а потім пристрасно миряться, отже, живуть своє божественне життя.

І звісно, ви не залишитесь без десерту! Тому наостанок пропоную відео-гайд у двох частинах:

ЛітРозмова з Наталією Матолінець. Частина 1

ЛітРозмова з Наталією Матолінець. Частина 2

Перегляньте відео, щоб дізнатися силу-силенну таємниць, зокрема:

- Як довго пані Наталія Наталія працювала над романом?

- Чому «Академія Аматерасу» є першою написаною книгою, але надрукованою пізніше?

- У чому схожість та відмінність «Академії Аматерасу» від інших історій авторки – «Гессі» та «Всі мої ключі і Ґайя».

- Які особливості мітологічної світобудови роману?

- Чому директоркою є саме Аматерасу – богиня японського пантеону?

А в коментарях обов’язково напишіть, яке ваше улюблене божество в романі «Академія Аматерасу.