Говорити з дітьми про важливе іноді складно, але необхідно. І щоб полегшити цей процес, можна звернутися за допомогою до дитячої літератури. Особливо, якщо книжка «оснащена» не лише цікавою історією, а й психологічними вправами, історичною довідкою та питаннями для обговорення. І це я про книжки Надійки Гербіш «Яблука війни» та «Ми живемо на краю вулкана» від видавничо-освітнього проєкту «Портал». І хоча ці твори передусім призначені для школярів від 7 до 11 років, та, завіряю вас, дорослим теж буде не лише цікаво, а й корисно.

Гайда подорожувати разом сторінками історій пані Надійки!

«Ми живемо на краю вулкана»

Сюжет книги розгортається в минулому сторіччі в місті Збаражі, де живе головна героїня – Естер. Але виявляється, що її затишний будинок та спокійне щасливе життя під загрозою. Чому? Бо вона єврейка. Трохи згодом, після приходу німців та встановлення їхніх жахливих правил, родина Естер змушена переселитися в гетто. Саме там перед героями постає найважче завдання – вижити.

Якою ціною маленька Естер зможе вибратися з хижих лап есесівців? Та чи заспокоїться врешті вулкан, на якому змушені жити «інакші» від німців люди? Це той випадок, коли відповіді змушують ставити нові запитання.

Теми, які висвітлені в книзі, є фундаментальними для будь-якої дитини: страх смерті, небезпека для життя; втрата рідних; цінність свого «Я»; людяність.

Авторка порушує низку складних питань для того, щоб пояснити дітям важливі речі: чому інакшість – це нормально; що таке Голокост; чому найвища цінність – це життя і т.п.

Разом із тим ми дізнаємося реальні(!) історії, які пані Надійка майстерно поєднала та вплела в канву сюжету. Це не лише допомагає дітям усвідомити певні історичні факти, а й дорослі мають нагоду згадати те, що, на жаль, забулося. До прикладу, існування гетто у місті Збаражі.

Також треба зазначити, що книжка має свою наукову консультантку – Тетяну Федорів, тому за відповідність до історичних реалій можна не перейматися.

Особливим у цій історії є її справжність: деякі герої помирають, деякі – роблять усе можливе, аби вижити. Ця книга не з простих, тому варто спочатку ознайомитися із нею дорослим, а вже потім у супроводі старших пропонувати її дітям.

Фішка ж «Ми живемо на краю вулкана» знаходиться наприкінці, так званий десерт. Це три додатки, розроблені великою командою спеціалістів: історична довідка, психологічний компонент та питання для обговорення.

Цей неймовірно цінний додаток обов’язковий для ознайомлення саме дорослим. У ньому можна знайти пояснення історичного контексту книги, психологічні коментарі та практичні вправи, а також питання, які не лише сприяють кращому засвоєнню тексту, а й допомагають дитині пізнати себе.

Наведу декілька: «Які найпотрібніші речі слід взяти із собою у разі втечі?», «Що спонукало деяких людей допомагати стороннім, які потрапили у скруту?, «Які речі, звички й ознаки притаманні лише тобі і вирізняють тебе серед інших?»

Авторка радить звертатися до цієї історії тільки в тому випадку, якщо дитина знаходиться у безпеці як фізичній, так і ментальній. І я не можу з цим не погодитися. І хоча фінал вселяє в нас надію та дарує оптимістичний настрій, та все ж у реаліях 2023 року може стати тригерним, особливо для найменших читачів та читачок.

«Яблука війни»

Ця історія не менш складна та драматична за попередню, але так само важлива для обговорення з дітьми, особливо зважаючи на сьогоднішні події на теренах України та у світі в цілому.

Події «Яблук війни» відбуваються в США, куди змушена була емігрувати родина Софійки. І хоча Перша світова війна начебто завершена, та для батька маленької героїні, Захара, вона продовжується.

Захар – колишній воїн Української галицької армії, який ніяк не може змиритися з тим, що весь світ вважає війну завершеною, хоча для України це далеко не так: «Катерино, ти знаєш, що війна не закінчилася? Ти розумієш, що поки ми тут гаруємо і будуємо їм Америку, там, удома, польські війська відтіснили Українську галицьку армію — нашу армію! — і методично забирають нашу, українську, землю!»

Чоловік страждає на ПТСР,  через це батько трохи відсторонений від родини та навколишнього світу. Та в першу чергу ранить він сам себе, бо «…справжній тато десь іще бігав у вогких траншеях, шукаючи там себе і загублений світ, який годі було знайти». Тому атмосфера в родині Софійки напружена. І поки кожен із членів сім’ї намагається адаптуватися в незнайомому Новому світі, минуле старанно не дає про себе забути.

Пані Надійка говорить до читачів та читачок про різне: контакт дитини з батьками, стосунки у родині, емоції та необхідність їх правильно проживати. Також авторка акцентує на важливому виборі, який виникає в людей у моменти найбільшого горя: жити чи не жити.

Софійці у розв’язанні цього питання допомагає мати Катерина, яка попри все намагається рухатися далі: «…колишній біль зробив її сильною сьогодні. В інші дні вона стверджувала, що жити минулим болем і божеволіти від смутку — означає раз у раз програвати, дозволяючи війні простягатися в часі».

Сюжет знайомить нас із безліччю інших історій: і з міс Джен, яка виборює рівноправ’я для жінок; і зі священником Джоном, який запевняє, що Бог теж сміється; і з Ґретхен, чий батько привіз насіння яблук у США з рідного саду, щоб потім надсилати плоди назад в Європу.

Ця історія допомагає усвідомити, що світ настільки великий, а люди в ньому – такі різні!

Звісно, наприкінці книжки нас очікує схожий «магічний» додаток у вигляді історичної довідки, психологічної складової та питань для обговорень. А історичні паралелі між минулим і сучасністю додають актуальності як сюжету, так і питанням, які авторка порушує. До речі, ця книжка також має свого наукового консультанта – Ігоря Козловського.

Шановні дорослі! Обов’язково візьміть до рук цю жовту книжечку та спитайте: а чи є у вас «…простір, в якому є місце для себе, для любові і поваги до себе»?

Бо якщо не ми, то хто подарує дітям дитинство, на яке вони заслуговують?

 

P.S. Якщо ж вас зацікавила ця ЛітОглядка, то пропонуємо переглянути бесіду-інтерв’ю з Надійкою Гербіш, де ми власне й обговорювали ці книжки – «Яблука війни» та «Ми живемо на краю вулкана».

Де можна подивитися? На сторінці нашої бібліотеки в Інстаграмі. Лінк додаємо

Приємного перегляду, читання та осмислення!