Протягом 28-30 липня у Черкасах відбуватиметься три події у різних форматах від проєкту «Мандрівний культурний шелтер Луганщини». Це антилекція з української літератури, публічна дискусія про звільнення від радянської спадщини та фінальна мистецька подія «Мандрівний Старобільськ» з фотовиставкою, квартирником і творчою майстернею. 

Проєкт Мандрівного культурного шелтера ініціювала громадська організація «Луганське обласне відділення УБА» та Луганська обласна універсальна наукова бібліотека, а фінансово ініціативу підтримала програма «Culture Helps / Культура допомагає», яка імплементується Іншою Освітою спільно з zusa за підтримки Європейського Союзу.

Автори проєкту діляться, що місія такого шелтера – об’єднати внутрішньо переміщених осіб з місцевою громадою у форматах живого спілкування, дати майданчик для обміну думок, нетворкінгу, пошуку натхнення, зрештою, спільного відпочинку. 
Для втілення ідеї проєкту обрали два міста – Черкаси та Дніпро, де перебуває досить багато переселенців з Луганщини та є особливий запит на подібні події. 

Мандрівний культурний шелтер у Черкасах проходитиме за такою послідовністю:  

1. Антилекція з української літератури «ВитвірUA»
28 липня, 17:00, Антикризовий медіацентр (вул. Небесної сотні 31/1 -1 поверх) 

Знайомимося або переосмислюємо твори домодерного і модерного укрліту. Уявляємо українську соціальну мережу «ВитвірUA», яку населяють персонажі різних творів, і знайомимося з різними приватними групами. На цій антилекції ловитимемо вайб із «Меланхолійним вальсом» Ольги Кобилянської, «Лихими людьми» Панаса Мирного і «Доктором Серафікусом» Віктора Домонтовича. 

Допомагаємо учням старших класів, студентам-філологам й інших спеціальностей, а також усім охочим подивитися на українську літератури під іншим кутом в експериментальному форматі антилекції.

2. Публічна дискусія «Деколонізація Луганщини: що робити з радянською спадщиною»
29 липня, 17:00, Антикризовий медіацентр (вул. Небесної сотні 31/1 -1 поверх) 

Упродовж дискусії спікери та інші учасники події обговорюватимуть тему деколонізації Луганщини після деокупації. Що таке деколонізація і деросіянізація? Чи є деколонізація складовою перемоги над росією? Якими мають бути темпи позбавлення від радянського спадку після деокупації? Як про це говорити з молоддю і старшим поколінням? Збираємо думки переселенців та черкасців, які прихищають і взаємодіють з ВПО з початку війни 2014 року. 

Дискусія відбуватиметься у форматі вільного мікрофона за участі запрошених спікерів: організаторки проєкту «Сила історії», очільниці Черкаського книжкового фестивалю Людмили Фіть та директорки Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки та віцепрезидентки ВГО «Української бібліотечної асоціації» Світлани Моісєєвої. 

Організатори запрошують до дискусії громадських активістів, культурних і проєктних менеджерів з-поміж містян і ВПО, істориків, музейників, бібліотекарів, архітекторів, культурологів, митців, освітян – усіх, кому важливо зміцнювати український культурний простір. 

3. Мистецька подія «Мандрівний Старобільськ»
30 липня, з 17:00 по 20:00, 9th FLOOR GALLERY, Чехова, 72 (9 поверх). 

Подія об’єднуватиме в собі три формати: 
• Фотовиставка краєвидів Старобільщини від луганських фотографів.
• Квартирник за участі музикантів і літераторів з Луганщини та Черкас, зокрема гуртів Конєц Июля, Базиліо Мав Рацію, Lemon BITE, співака й автора пісень Сергія Летучого та поетки Настуні Літаш.
• Творча майстерня як додаткова локація артерапії для дітей і батьків. 

Для всіх охочих. Зокрема для музикантів, поетів, фотографів, інших митців. Локація з арттерапії стане додатковим простором для дітей і батьків.  

Участь у подіях мандрівного шелтера безоплатна. 

Сторінка Шелтеру у фейсбуці 

У разі питань щодо своєї участі у проєкті, уточнень або додаткових пропозицій – будь ласка, пишіть або телефонуйте команді Шелтера.
 

Керівниця проєкту Юлія Лисюк, +38 066 818 70 43, телеграм https://t.me/julius_lysiuk