Якщо занадто довго вдивляєшся в безодню, 
то безодня починає вдивлятися в тебе

Ф. Ніцше.

 

Що може відволікти від буремних реалій сучасної України? Буремні вигадки сучасної України. Хоча чи зовсім історія Ілларіона Павлюка «Я бачу, вас цікавить пітьма» така вже й фантазія? Спробуємо з’ясувати разом.

У будь-якому разі книга виконує свою місію – ви не зможете відірватися від читання, бо роман комбінує в собі елементи кількох жанрів:  соціальної драми, містичного трилера та детективу. Через це «пітьма» є цікавою для читачів різних жанрів так само сильно, як пітьма – привабливою для персонажів твору. Але про це поступово.

Починається роман незрозуміло (хоча це відчуття час від часу з’являється протягом усього читання тексту). Автор знайомить нас із Чоловіком у Червоному, який веде мікроавтобус, що має кінцеве місце призначення – Буcьків Сад.

А також ми дізнаємося про київського кримінального психолога Андрія з купою психологічних розладів, складною життєвою історією та стійкими (?) моральними принципами.

Цікаво те, що саме в Буcьків Сад і має потрапити Андрій, щоб розслідувати справу зникнення дівчинки Наді з порушенням слуху. І, на жаль, окрім київського кримінального психолога, у селищі більше нікому не вигідно, щоб дівчинка знайшлася. Чому? Бо розплутування цієї справи обов’язково призводить до ефекту доміно – буквально розкопуються в снігу деталі інших порушень закону, та не лише кримінального, більше – морального.

Про це окремо хочеться закцентувати. Автор подає нам модель українського пекла, яке географічно розміщено в селищі Буcьків Сад. Неонова буква «С» чомусь не світиться, тому ми, о боже, потрапляємо в «ад».

За словами самого Ілларіона Павлюка, він змалював власний варіант українського пекла за допомогою фінської моделі Тартара: «…в фінській міфології є уявлення, що пекло – це місце, де ми багато разів проживаємо найгірший варіант свого життя»

Отже, вийшов день байбака в українському пеклі сучасних реалій. Завдяки містиці, яка огортає сюжет своїми горор-руками, автор веде читача через хитросплетіння темних куточків душі головного героя. І не лише його. А з огляду на те, що роман великий за обсягом, то «морально-етичний» рентген персонажів допомагає розібратися who is who. Мені часто хотілося відлупцювати всіх «героїв» по черзі, іноді – поспівчувати кожному, а найбільше – зануритися в себе, щоб зрозуміти, чи достатньо світла в мені самій для боротьби з тотальною темрявою?

«Яка мораль цього твору? – пафосно запитаю я вас, але одразу ж відповім. – Сіра!» Автор упевнений, що всі люди вважають себе хорошими, навіть убивці. А в тексті ми не лише зазирнемо в лігво антагоніста твору, Звіра, а й проникнемо в його думки і тіло.

Та закликаю не скидати відповідальність за всі смертні гріхи на одну людину, бо «Я бачу, вас цікавить пітьма» – це вирок кожному персонажу або персонажці в тому,  що гріхи починаються з малого. Але найбільша провина людства – це байдужість, якою просякнута кожна сторінка роману, аж настільки, що стає зле. Можливо, це стосується не лише героїв роману, а й, власне, читачів? 

Текст насичений алюзіями та символами:  на сторінках роману ми впізнаємо «Сяйво» Стівена Кінґа, «Пригоди Аліси в Дивокраї» Льюїса Керрола, а також міфологічні та біблійні сюжети.

Але не переймайтеся через те, що ймовірно виникне відчуття «copy – past» відомих зарубіжних сюжетів абощо, бо декорації роману настільки реальні до українських, що ви одразу їх впізнаєте, а ще побачите тих людей, які ці декорації створюють. Чи це не ви? Не я? Тьху-тьху-тьху! Ми ж хороші, правда?

То ви готові зазирнути в очі темряві? Але пам’ятайте: «Якщо ви цікавитесь пітьмою, то й пітьма, безсумнівно, цікавиться вами!» 

Замість фіналу – рекомендація, відірвана від серця

Щоб ще більше зануритися у світ книги «Я бачу, вас цікавить пітьма» Ілларіона Павлюка, пропоную ознайомитися з такими відео:

YouTube-канал «Це ніхто не буде дивитися». Ілларіон ПАВЛЮК: коли «закінчиться» війна, як говорити про втрату, «Я бачу, вас цікавить пітьма» 

YouTube-канал «Палає». ВОВЧИЦІ читають «Я бачу, вас цікавить пітьма» І.Павлюка/ Книжковий клуб.