Мандрівна Good library продовжує модерувати свій іще один віртуальний проєкт «ЛітРозмови». Це щомісячні трансляції з інстаґрам-сторінки мандрівної бібліотеки, де українські автори і авторки розказують про книжки, які читають або пишуть під час війни. 

Проєкт розпочали ще минулого року в листопаді, але жвавості він почав набувати із січня 2023го. Відтоді бібліотекарі провели вже вісім ЛітРозмов. 

Так, з Орестою Осійчук опинилися в її «Абрикосовій книгарні», відсьорбнули «Кави по-дорослому» з Іриною Мацко, поговорили про артщоденник Анастасії Нікуліної та Олександра Грехова «Відбій повітряної тривоги». Із Тетяною Рубан спілкувалися про її твори «На північ від кордону», «#Фізик» і «Нічийні», а Іриною Агапеєвою – обговорювали її важку прозу «Троянди за колючкою. Сповідь про жіночу тюрму».

Буяла дитяча література в розмові з Анастасією Лавренішиною та героїні садових казок «Любої Жу». Про те, як саме книги допомагають дитині переживати війну та як взагалі батькам варто говорити з малечею про сьогоденні реалії, – мали важливу розмову з Тетяною Стус. До речі, ці поради та добірку корисних дитячих книжок можна знайти на сайті BARABOOKA або у фейсбуці за гештегом  #як_говорити_з_дітьми_про_війну.  

Під час стріму авторам пропонуємо уявити себе в бібліотеці та пройтися до різних стелажів. Так, гості «підходили» до літератури, яка найбільше надихає, полюбилася зі школи або ж тієї, яка допомогла побороти стан «нечитуна» на початку повномасштабного вторгнення, найбільше підтримала внутрішньо чи стала своєрідною терапією. 

У переліку книжкових рекомендацій від гостей опинилися «Тигоролови» Івана Багряного, «Доця» Тамари Горіха Зерня, «Маленький принц» Антуана де Сент-Екзюпері, «Кайдашева сім'я» Івана Нечуя-Левицького, «Собор Паризької Богаматері» та «Знедолені» Віктора Гюго, «Таємні історії маленьких і великих перемог» Тані Стус, «Гості на мітлі» Володимира Рутківського та багато інших книжок, про які загадали під час стріму. Докладніше з цим переліком ви зможете познайомитися на нашій інстаґрам-сторінці, де знайдете також записи всіх ЛітРозмов. 

 

Пресслужба Good library