Цей проєкт – від супер жвавої “Живої сучасної бібліотеки – БФ Бібліотечна країна”. Його запустили для областей України, які постраждали від російської агресії та окупації. Чиїсь простори вже звільнено, чиїсь пошкоджено, а деякі досі потребують деокупації. Усі ми  намагаємося переформатувати свою роботу та якось адаптуватися до нових умов. 

Окрім Луганщини,  бібліотечна спільнота лідерів і лідерок в межах проєкту формується обіруч із  колегами з Київської, Чернігівської, Сумської, Житомирської, Донецької, Запорізької, Харківської, Одеської, Миколаївської, Херсонської та Дніпропетровської областей.

Від нашої області в проєкті працюють представники бібліотек Гірської та Кремінської громад, фахівці Луганської ОУНБ  та наукової бібліотеки ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Це довготривала робота, яка стартувала ще в липні і триватиме до кінця 2022 року. 

Навчання присвячене бібліотечній адвокації, комунікативному менеджменту, різним юридичним питанням та проєктному менеджменту зокрема. Усе це поєднали із заняттями з психологом, підтримка яких як ніколи необхідна сьогодні.

Це унікальна можливість обміну досвідом та спільного напрацювання механізмів відродження бібліотек після війни.

Учасники можуть об’єднуватися в команди задля створення майбутніх проєктів. Так вчинили і ми.  Об'єднавши зусилля з колегами з Луганщини, працюємо над спільною ідеєю – формування мобільних психологічно  реабілітаційних прострів для мешканців області після деокупації. Ми давно прийшли до висновку, що психолог у бібліотеці після війни стане обов’язковим. Але чи кожна бібліотека зможе одразу відновити свою роботу у власному приміщенні після закінчення воєнних дій? 

Аби не залишати людей без підтримки, бібліотечні фахівці спільно з професійним психологом могли б пересуватися різними містами з тренінгами, арттерапією, відкритим спілкуванням на різні теми, аби допомогти людям після надважких стресів. Ідея має безліч складнощів та відкритих питань, але варта своїх зусиль. Працюємо далі. І “LIB: продовження” тим часом триватиме, дозволяючи напрацювати більше кейсів на майбутнє.

Проєкт від Жива сучасна бібліотека – БФ Бібліотечна країна реалізується за фінансової підтримки програми Black Sea Trust фонду German Marshall Fund.

Голоси методвідділу Good library