Міністерство цифрової трансформації працює швидко та ефективно. Стрімко налагоджує мережу електронних послуг та освітніх курсів. Бібліотеки Луганщини теж активно долучаються до роботи за проєктом «Дія. Цифрова освіта». Проводять навчання, пропонують електронні послуги. Луганська ОУНБ взяла на себе роль куратора проєкту в області, аби сприяти розвитку цього напрямку, систематизувати та покращити отримані результати обласних цифрових хабів. З серпня 2020 року Методичний центр Луганської ОУНБ розпочав щомісячні консультаційні семінари для бібліотекарів області, що є тренерами з цифрової грамотності. Виявили спільну проблему – в умовах карантинних обмежень та дистанційних консультацій стало значно складніше прослідковувати результати нашої роботи та виявляти її подальші орієнтири. А тому виникла ідея провести опитування наших користувачів, щоб з’ясувати для себе – на чому ж саме варто закцентувати увагу.

З 13 по 27 жовтня відділ науково-методичної роботи ЛОУНБ провів онлайн-опитування у формі анкетування задля моніторингу обізнаності населення у проєкті «Дія. Цифрова освіта». В опитування взяли участь 204 учасники – жителі Луганської області. З них – 74% жінок та 26% чоловіків. За віковими групами опитаних можна систематизувати таким чином:

За родом діяльності:

 Завдяки результатам з’ясували, що про портал «Дія. Цифрова освіта» знають 95,6% опитаних. Серед них – 73 % опитаних дізналися про «Дію» у бібліотеці; з Інтернету дізналися – 13,7%; друзі розповіли 6,4 відсоткам; з телебачення дізналися – 6,9% опитаних.

Також приємно зауважити, що більшість опитаних проходили навчання на платформі «Дія. Цифрова освіта». А це – 87,7% опитаних. При цьому, допомоги під час навчання потребують лише 4,9% опитаних, решта – готові навчатися самостійно. Але, звісно, тут варто враховувати, що опитування відбулося в онлайн-форматі за допомогою ґуґл-форми. А отже, усі опитані мали певну базу знань у сфері цифрової грамотності. До того ж, згідно з результатами цього ж опитування, майже кожен з 204 осіб вже пройшов навчання на платформі. Серед причин, що мотивували рецензентів до проходження курсів, переважають наступні:

Не навчалися на платформі лише 11,3% опитаних.

Застосунком «Дія» користуються 39,7%, більшість опитаних не користуються застосунком, це  – 60,3%.

Чому не використовують застосунок? Не бачать потреби в цьому – 51,3%; не впевнені у безпеці персональних даних – 21,4%; не знають, як користуватися – 6 %; не мають смартфон – 21,4%.

Також з’ясували, з  якими порталами Міністерства цифрової трансформації знайомі. І фаворитом став підрозділ «Безпека дітей в Інтернеті», його відзначили 47,5% опитаних. На другому місці – «Дія – державні послуги онлайн» – 37, 7 %; Далі – «ЦНАП» - 23,5%; «Дія. Гід з державних послуг» – 18,1%;  «Дія. Бізнес» –  6,9%; «Е-резидентство – 0,5%. Із жодним порталом не знайомі – 19, 1% опитаних.

Чому не користуються жодним порталом? Зафіксовано наступні причини:

У межах опитування нам вдалося дещо проаналізувати рівень довіри до порталів «Дії». Дані цього блоку подаємо в кількості осіб. Нагадуємо, що опитано було 204 людини. 

Найбільшою довірою користуються саме освітні курси «Дія. Цифрова освіта». Довіряють порталу 142 опитаних, скоріше довіряють – 35 учасників, скоріше не довіряють – 12 осіб; зовсім не довіряють – 3, не знайомі з послугою – 12 осіб.

«Безпека дітей в Інтернеті». Довіряють – 123 особи із опитаних, скоріше довіряють – 43, скоріше не довіряють – 14, не довіряють – 6, не знайомі з послугою – 18 осіб.

Мобільний застосунок «Дія»: довіряють – 103 особи з опитаних; скоріше довіряють – 60; скоріше не довіряють – 15; зовсім не довіряють – 4; не знайомі із застосунком – 22 осіб.

«Дія – державні послуги онлайн»: довіряють – 92; скоріше довіряють – 65 опитаних; скоріше не довіряють – 16; зовсім не довіряють – 5; не знайомі з послугами – 26 осіб;

«Дія. Гід з державних послуг»: довіряють – 78; скоріше довіряють – 73; скоріше не довіряють – 13; зовсім не довіряють – 4; не знайомі з послугою – 36.

«Е-резидентство»: довіряють – 47 осіб; скоріше довіряють – 60 опитаних; скоріше не довіряють – 24; зовсім не довіряють – 8; не знайомі з послугою – 65 осіб.

«Дія. Бізнес»: довіряють – 51 осіб; скоріше довіряють – 65; скоріше не довіряють – 21; не довіряють – 5; не знайомі з послугою – 63 осіб.

«ЦНАП»: довіряють – 101 особа; скоріше довіряють – 50, скоріше не довіряють – 13, не довіряють – 5, не знають про послугу – 35 осіб.

У межах опитування ми також прохали зазначити, якими послугами онлайн люди користуються частіше.

Серед названих: послуга-лідер – сплата комунальних послуг, далі –  замовлення перепустки для відвідування зони АТО, електронний підпис документів, замовлення електронних довідок та витягів, отримання допомоги при народженні дитини. При цьому часто наголошують, що користуються банківськими сервісами «Приват 24» та «Ощад24».

Зафіксовані результати опитування можуть бути корисними для тренерів та консультантів, які працюють в межах проєкту «Дія. Цифрова освіта». Радимо обрати, які напрямки проєкту промоніторити детальніше та донести до своїх клієнтів.

Як відбувається взаємодія між бібліотеками області в роботі за проєктом «Дія. Цифрова освіта» – запрошуємо ознайомитися в окремому матеріалі.

Оля Букреєва, методистка відділу

науково-методичної роботи Луганської ОУНБ