Бібліотеки Луганщини в умовах карантину

Криза, спричинена пандемією COVID-19, не могла не позначитися на роботі публічних бібліотек регіону. Це була неочікувана форс-мажорна ситуація, але загалом, такий іспит наші бібліотекарі витримали. 

На початку карантину бібліотеки здебільшого поринули в так звану внутрішню роботу: навели лад у фондах і на своїх просторах, «підтягли» списання і закінчили облік та інвентаризацію книжкових колекцій. Але криза затягнулася, і незвична ситуація підштовхнула більшість бібліотекарів області шукати нові форми роботи, нові можливості комунікації з користувачами, звернути увагу на важливість власної присутності в Інтернет-просторі. Саме під час карантину бібліотеки усвідомили, що таке віртуальний користувач і як задовольняти його інформаційні потреби. Бажання не втратити зв’язок з користувачем стало тим локомотивом, який наблизив публічні бібліотеки до якісно нового рівня функціонування та безперечно відкрив перед ними нові горизонти та можливості. 
Першим на кризу відреагував обласний методичний центр. Луганська ОУНБ вже в березні місяці переформатувала свої освітні заходи (і для бібліотекарів, і для користувачів) в онлайновий режим та випустила перші методичні рекомендації, як користуватися платформами для відеоконференцій. За період карантину обласний методичний центр організував та провів у онлайн-форматі 6 навчальних заходів для бібліотекарів та семінар для директорів публічних бібліотек, у яких взяли участь 109 фахівців регіону.

Ініціативу підтримали інші бібліотеки області, що активно розгорнули онлайн-спілкування зі своїми користувачами. КЗ «Лисичанська ЦБС» на власній сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» розповідали про ресурси, що можуть стати в нагоді під час освітніх заходів для вчителів та усіх, хто має потребу в організації дистанційного навчання: хмарну платформу для проведення відеоконференцій та вебінарів на платформі ZOOM, добірку інструментів для ефективної комунікації онлайн, ресурси для електронного навчання, тощо.
Бібліотекарі Старобільської ЦРБ скористалися можливостями відеоконференцій, що активно рекомендувалися різними  навчальними платформами та громадськими організаціями: долучилися до спілкування про навички медіаграмотності «Вивчай та розрізняй», Learn to Discern. Саме бібліотекарі Старобільської ЦБС (дитячо-юнацька бібліотека-філія) чи не першою почала спілкуватися зі своїми читачами-дітьми онлайн, зокрема пропонувати малечі читання вголос. Такий самий зв’язок з маленькими користувачами налагодила й міська дитяча бібліотека м. Щастя: щодня діти обирають книги та читають їх з бібліотекарями на платформі Zoom. Найбільш популярним каналом взаємодії з користувачами стали соцмережі. Тут бібліотекарі продемонстрували всю свою креативність та вигадливість. 
По-перше, через офіційні представництва в мережі «Фейсбук» бібліотекарі почали інформувати своїх підписників щодо обізнаності запобігання розповсюдженню коронавірусу COVID-19. Бібліотекарі Лисичанська запропонували своїм користувачам навчальне відео «Про коронавірус дітям. Все, що Ви хотіли розповісти, але не знали як», інструкцію «Підозрюю в себе коронавірус – що робити». Луганська ОУНБ підготувала цикл мотивувальних публікацій на фейсбуці – «Карантинки».

Щоб послабити  рівень психологічної напруги, бібліотекарі інформували своїх віртуальних користувачів про цікаві факти та події зі світу культури через віртуальні виставки та інформаційні дайджести. На сторінках бібліотечних інтернет-ресурсів розміщено інформацію про біографії видатних письменників, літературні цікавинки, добірки інтерактивних застосунків українською мовою, які містять текстовий та мультимедійний контент (Старобільська ЦРБ); поради батькам: «10 найкращих фільмів для дітей, що пояснюють складні питання просто», відео майстер-класу для творчості з дітьми (Лисичанська ЦБС). Популярними стали добірки посилань на онлайн-бібліотеки та сервіси з повнотекстовими виданнями, де кожен охочий зможе підібрати для себе матеріали для читання в період карантину: «10 найкращих онлайн-бібліотек з електронними книжками українською мовою», «Поезія в навушниках», «Слухай. Бібліотека аудіокниг українською мовою», «Онлайн-бібліотеки: як знайти потрібну літературу», «12 сайтів, де можна читати або завантажити книги безкоштовно та легально» (Лисичанська ЦБС). Користувачі Старобільської ЦРБ знайомилися з новинками літератури, які книгозбірня отримувала протягом карантину.  

З квітня місяця бібліотекарі області уваги левову частку креативних ресурсів втілили в організацію та проведення соціокультурних і навчальних заходів, вдало трансформувавши їх у дистанційний формат. Старобільська ЦРБ провела  фотомарафон «Мої улюблені місця для читання», у якому взяли участь понад 30  любителів  читання і творчості. Учасники надсилали свої світлини на сторінку бібліотеки у фейсбуці, а переможця визначили за найбільшою кількістю лайків. 
Луганська ОУНБ на початку квітня запустила пілотний обласний освітній IT Марафон –  онлайновий навчальний інтенсив з інформаційних технологій для дітей 9 – 13 років з усієї області, що став альтернативою офлайнових освітніх подій з програмування в межах проєкту Code Club.
Лисичанською ЦБС за період карантину проведено 26 занять та майстер-класів за допомогою платформи ZOOM та скайпу для 90 учасників. Троїцька публічна бібліотека провела та організувала 63 онлайн заходи для 8554 користувачів.

На початку травня фахівці ЛОУНБ переформатували усі свої соціокультурні заходи в онлайн-формат і на платформи ZOOM провели дискусійні майданчики до Дня Пам’яті і примирення, Дня Пам’яті жертв політичних репресій, низку психологічних тренінгів для підлітків.

Карантин не завадив і традиції проведення в Луганській ОУНБ навесні музичних квартирників. Цього року вони відбулися онлайн. Стрім квартирників користувачі мали змогу дивитися на офіційній сторінці бібліотеки в мережі Фейсбук. 
Онлайн-формат заходів наштовхнув бібліотекарів до думки, що не варто обмежуватися лише своєю громадою, адже в Інтернет мережі коло наших користувачів лише розширюється і руйнує багато перепон до налагодження взаємозв’язку. Так, один з квартирників пройшов у форматі міжнародного стріму під назвою «Caring Bridge», який ініціювали задля підтримки активних онлайн-користувачів в Україні та поза її межами. Проєкт підтримала українська діаспора у Сполучених Штатах Америки, тож на самому ефірі побували й українці з-за кордону. Загалом онлайн-аудиторія заходу сягнула до 600 осіб.

Велику популярність у віртуальних користувачів мали інформаційні відео, створені бібліотеками та розміщеними в соцмережах. Деякі з них мали просто шалену популярність, як-от відео від бібліотекарів Лисичанської ЦБС, «Вулицями старого Лисичанська», що набрало більше 20 тисяч переглядів.
У травні бібліотеки області долучилися до віртуального відзначання днів Європи в Україні та запропонували своїм користувачам віртуальні подорожі країнами Європи: ««Тур Європою», «Країни ЄС», «Перлини Європи» (Старобільська ЦБС), «Ми Українці! Ми Європейці! Живімо з Європою!» (Міловська ЦБС), «Вікно у світ європейської культури» та євроквест «Ми подорожуємо Європою» (Новопсковська ЦБС), «В Європу – з Україною в серці» (Публічна бібліотека Білокуракинської ОТГ), «Подорож країнами Європи» та віртуальне турне «Круїз без віз» (Бібліотека Троїцької селищної ради), віртуальна вікторина «Є – об’єктивне суголосся» (ЛОУНБ).

У центрі уваги бібліотекарів знаходилася й головна послуга – просування книги. Активно цим займалися бібліотекарі Марківської ЦБС та Троїцької публічної бібліотеки, які організували доставку книг додому на замовлення читачів.    
Сільські бібліотеки, які мають інтернет-центри, також активно ділилися зі своїми користувачами літературними новинками, а читачів Старобільської ЦБС активно сповіщали про нові книжкові надходження системи під час карантину.
На час карантину бібліотеки залишалися на онлайн-зв’язку зі своїми користувачами і в інтерактивному режимі: продовжували спілкуватися та надавали консультації через телефон і месенджери. Проводили індивідуальне інформування вчителів через онлайн-месенджери та електронну пошту щодо  використання навчальних платформ для дистанційної роботи. Бібліотекарі Старобільської ЦРБ за допомогою сервісу Google Форм здійсніли онлайн-опитування для широкої аудиторії: «Вивчення уподобань старобільської молоді у сфері дозвілля». 
Незважаючи на карантин, бібліотеки області продовжили роботу як амбасадори проєкту «Дія. Цифрова освіта». Бібліотекарі Інтернет-центру Троїцької публічної бібліотеки в режимі віртуальних консультацій закінчили навчання слухачів курсів з ІТ грамотності, які отримали сертифікати за успішне проходження тестування. Старобільська ЦРБ продовжила популяризацію електронних ресурсів для створення електронного підпису, верифікації водійського посвідчення і техпаспорт. У формі дистанційного зв’язку продовжили навчання мешканців міста навичкам користування державними послугами онлайн бібліотекарі Новоайдарського району: як отримати пенсію та витяг про земельну ділянку, як оплатити комунальні послуги та інше. 
    Карантин – це час, коли можна займатися самоосвітою. Частина дистанційної роботи бібліотек проходила під гаслом: «Рекомендуємо іншим та навчаємося самі».  Усі бібліотекарі області активно скористалися навчальними програмами на багатьох освітніх платформах і отримали сертифікати підвищення кваліфікації за різноманітної тематикою. Найбільш популярними курсами стали: 

Дистанційний режим роботи спонукав бібліотечних фахівців і до необхідності зміни обліку статистичних показників роботи, додавши до них облік віртуальних форм роботи. Бібліотекарі усвідомили, що треба фіксувати і віртуальних користувачів, і віртуальні відвідування, і так само віртуальні «видачі» ресурсів, загальне охоплення онлайн аудиторії. Тож за період карантину бібліотеки Луганщини активно контактували з користувачами віртуально і ця взаємодія втілилася в такі цифри:

Робота в умовах карантину окреслила й загальні виклики, які постали перед бібліотеками області. Серед них –  неспроможність більшості бібліотек стати частиною «цифрового життя», цифрова нерівність населення, відсутність у деяких бібліотекарів розуміння, що саме можна дати спільноті в умовах фізичного дистанціювання. Доки бібліотекар не досліджуватиме потреби прогресивного користувача – доти й стоятиме на крижині власної професійної невпевненості та вагань змінюватися. 


Відділ науково-методичної роботи
Луганської ОУНБ