Директорка Good library Світлана Моісєєва вирішила з користю відпочити на науково-практичній конференції у Києві. Чух-чух, топ-топ – і вже в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого. Припала конференція на 21 – 22 травня.

Вона вже дванадцята і зветься «Бібліотека і книга в контексті часу». Цьогорічна тема – «Бібліотечні фонди: актуальні питання управління». І тут подумалося пані Світлані: «А чи вдасться відпочити?». І відразу ж відповіла: «Не цього разу».

І от повернулася директорка додому. Посадили її за стіл і влаштували допит, дізналися, що ж у неї на серденьку. Доповідаємо. На конференції поспілкувалися бібліотекарі із заступником Міністра культури України. Довідалися, що бібліотеки тепер у креативній індустрії. А ще тема покоління Z досягла свого піку.

Багато презентацій від Українського інституту книги. Одне з питань – як працює державна програма поповнення бібліотечних фондів. Книга має швидше доходити до сільської бібліотеки, робота повинна стати якіснішою і витривалішою – підсумувала пані Світлана. Ще інститут уже втретє презентував концепцію створення національної електронної бібліотеки України. Директорку нашу концепція порадувала, бо виявилася найбільш розсудливою. Тому що йде ідея шляхом агрегату електронного контенту. Видавництва – партнери. Робиться авторизований доступ до електронної бібліотеки. Заходите – і  читаєте онлайн книги. Така можливість безкоштовна для користувачів державних бібліотек. За межами бібліотеки за користування такою послугою треба б сплатити. Файна ж ідея smiley Але поки що все залишається на рівні концепції.

Цікавий досвід Одеської ОУНБ. Її директорка Юліана Амельченко розказала про те, як нині працюють бібліотеки Одещини в умовах ОТГ. Хтось пішов на дно, а хтось – запрацював набагато ефективніше.

Друга сесія – проблеми автоматизації бібліотек. Інтелектуальний спалах від Центру імені митрополита Андрея Шептицького. Команда активно виходить на бібліотечну арену зі своїми розробками, зокрема із впровадженням автоматизованої інтегрованої бібліотечної системи (ABIC).

Другого дня пані Світлана як членкиня президії УБА вирушила на фокус-семінар «Українська бібліотечна асоціація – сталий розвиток». І почалося лицарське засідання. Мета – знайти спосіб розвитку регіональних відділень. У лицаря Світлани ідея. Але про неї вже пізніше розкажемо. Бо треба все добренько обміркувати.

Розповідь закінчено. Оповідачку чекає йога, поповнення енергетичного резервуару та новий бій.

Прес-центр Good library