Провели перший наш тренінг із ґендеру. Випробували його на стійкість у клубі профорієнтації Старобільського центру зайнятості. Він витримав. Але були і складнощі: ніхто не знав, що таке ґендер; ґендер переважно асоціювався із захистом прав жінок; нав’язливий стереотип «жінки – ніжні», «чоловіки – сильні»; «чоловіки альтернативної орієнтації – не чоловіки».

Перелік можна продовжити, але стримаємося. Приємно, що учасники тренінгу виявилися не заангажованими: на першому місці особистість та індивідуальні потреби, а не стереотипні міркування «я маю робити це, бо всі так роблять» або «…тому що я жінка/я чоловік».

Аналізували реклами з відвертим сексизмом: «пиво для справжніх чоловіків», «піца: я гаряча, я чекаю», «квартира-студія: маленька, але своя», «епіляція для гарячих ціпочок». Проаналізували соціальний ролик «Дівчата можуть», який зачіпав тему заборон для дівчат через їхню стать.

Цікаво було послухати історії самих учасників, чи стикалися вони з подібними заборонами. На щастя, жоден із присутніх не мав сумного досвіду виховання.

І на десерт – фемінітиви. Містяни висловилися, як вони ставляться до таких слів жіночого роду: лікарка, історикиня, науковиця, мисткиня, членкиня, директорка тощо. Відповідь – позитивно, але зізналися, що це досить незвичне явище.

А тренінги тим часом продовжуються. Телефонуйте, якщо хочете приєднатися до інших учасників: 066 818 70 43 (Юлія).

Про інші наші освітні напрямки ось тут.

Прес-центр Good library