Ми, команда бібліотекарів Луганської ОУНБ. 2015-го року тимчасово перемістилися з окупованого Луганська на підконтрольну Україні територію, до м. Старобільськ.

21 січня 2019 року вийшло розпорядження голови Луганської обласної державної адміністрації про перейменування Луганської ОУНБ імені О. М. Горького в Луганську обласну універсальну наукову бібліотеку.

Ми навмисно тримали паузу щодо цієї події, допоки не отримали офіційне підтвердження з держреєстру. І от ми його маємо.

Наберемо якомога більше повітря і затамуємо подих. Час для ліквідації історичних кліше та хибних уявлень.

Якою бібліотека тільки не була: земською народною, центральною радянською, центральною окружною... 1936-го року їй присвоїли ім’я Максима Горького. Документів, які б це засвідчували, немає навіть в архівах самої бібліотеки. Воно і не дивно, бо тоді ледь не все носило його ім’я – літаки, пароплави, парки. Осторонь залишилися заклади для душевнохворих. А 1938-го бібліотека стала Ворошиловградською обласною бібліотекою, бо того ж року з’явилася Ворошиловградська область. На цьому плутанина з назвами не закінчується.

2006-го року в Положенні про бібліотеку помилково «зашили» нісенітницю: назва бібліотеки виглядала як Луганська обласна універсальна наукова бібліотека з іменем О. М. Горького. Тобто псевдонім – Максим Горький – роздрібнили і залишили лише прізвище, а ім’я та по батькові – Олексій Максимович – прирекли на співіснування з частинкою псевдоніма. Досі не зрозуміло –  що ж малося на увазі під назвою «імені О. М. Горького»?

Горьковка. Це окрема історія. І ні, це не генделик пана Наливайка. Це простонародне наймення обласної бібліотеки. Популярне серед луганських студентів та всіх, хто не запам’ятовував довгу офіційну назву. Ми переводимо подих і відчуваємо запах парфумів «Червона Москва» та жовтих аркушів з праць Надії Крупської, на яких давно влаштували розваги гриби-мікроміцети.

Пишемо це 7 лютого 2019 року. На годиннику 12:05. Час іде і ми це відчуваємо. Геодезична лінія вимальовується: ми чітко бачимо напрямок. Жодних просторово-часових спотворень не відбувається. Логіка жива. Горьковку поглинула чорна діра. А Луганська обласна універсальна наукова бібліотека працює як головний методичний центр для бібліотек Луганської області. В Україні. До речі – кому тяжко запам’ятовувати – тепер є офіційна скорочена назва – ЛОУНБ. А студенти та неформали кличуть бібліотеку простіше – Good Library.

Нас більше нічого не поєднує із минулим та тим закладом, що залишився на непідконтрольній території. Наша нова домівка – Старобільськ. Вона тимчасова, ми в цьому впевнені.

Працюємо для всієї області, тож просимо не прив’язувати нас ані до міста, де ми зараз, ані до того, що захоплено сумнівними людьми. Допоки існує Луганська область, доти існує і Луганська обласна універсальна наукова бібліотека.

У нас уже зовсім нова історія. І так – ми відриваємося від комуністичного минулого. Саме відриваємося, бо знаємо, як глибоко воно проросло корінням. Відриваємося свідомо.

Команда Good library